Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Varekilsnäs, foto.

Varekilsnäs

Bygga, bo och miljö
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Djur och lantbruk

När du skaffar dig djur tar du även på dig ansvaret att sköta om dem. Som djurägare är du alltid ansvarig att se till att dina djur inte stör någon.

Enligt Djurskyddslagen ska djur behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.

Djur som stör

Ibland kan du känna dig störd av djur i din närhet. Det kan vara grannens hundar som skäller eller vilda djur som stör. Om det rör sig om tama djur rekommenderar vi dig att du i första hand pratar med ägarna. Ofta är de inte medvetna om att deras husdjur kan störa andra.

Vilda djur som stör

När det gäller vilda djur hänvisar vi dig till markägaren eller jakträttsinnehavaren. Du kan också kontakta polisen eller länsstyrelsen.

Ibland kontaktas vår miljöenhet om vilda djur som stör, men vi får normalt sett inte göra åtgärder som gäller vilda djur som stör. Vi har heller ingen möjlighet att anlita jägare.

Djur som far illa

Om du misstänker att djur missköts ska du kontakta länsstyrelsen som har ansvar för djurskydd och tillstånd för djurhållning.

Vi gör inte tillsyn på djur och djurskydd, det ansvaret ligger sedan några år tillbaka på länsstyrelsen.

Miljötillsyn av lantbruk och hästgårdar

Vi gör regelbunden miljötillsyn med syfte att undvika övergödning av vatten och spridning av gifter i naturen. Det innebär att vi åker ut till lantbruk och hästgårdar för att kontrollera hantering av gödsel och kemikalier. 

Glada svartvita kossor
Återställ
Hjälp oss bli bättre