Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskärs fyr, foto.

Måseskärs fyr

Kommun och politik
Återställ
Visa kontaktuppgifter

50-50 när energi räknas, Svanesunds förskolor

Svanesunds förskolor deltar som första förskolor i ett internationellt miljöprojekt tillsammans med Imola i Italien, dessutom deltar grundskolor från ett 25-tal kommuner i Italien och Sverige.

Syftet med projektet är barn och elever görs delaktiga i arbetet med syftet att spara energi och sänka kostnaderna som i sin tur genererar tillbaka pengar direkt till verksamheten. Eleverna och barnens beteende är avgörande för miljön och energiförbrukningen både i skolan och hemma.

Projektets inriktning

Projektet fokuserar på att uppmuntra till att minska energiförbrukningen genom en pedagogisk modell som avses engagera alla i förskolan eller skolan.

Genom de i projektet installerade mätinstrumenten i skolan kan lärare och barnen direkt se en del av föränringarna i realtid.

Förutom ökad förståelse, kunskaper och delaktighet så innebär energibesparingen en ekonomisk fördel. Av besparingen tillfaller 50 - 90 % den aktuella skolan.

Fakta om projektet

Projektet drivs av S.E.R.N. (Sweden Emilia Romagna Network) med säte i Bologna, Italien.

Denna 50/50 metod utvecklades ursprunglingen i ett tidigare europeiskt projekt Euronet 50/50 och stöttades av Europeiska Intelligent Europa.

Samverkanspartners: Svanesunds förskolor, Ale, Linköping, Norrköping, Piteå, Energimyndigheten i Italien, Imola, Bertinoro, Cervia, Forli, Ravenna m.fl.

Projekttid

2014-2017

Återställ
Hjälp oss bli bättre