Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Slussen, foto.

Slussen

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Öppet Varv och frukostmöte med Superskapare


  Publicerat 2017-08-04
  Ett traditionellt sätt att inleda Öppet Varvshelgen är att besöka vårt frukostmöte. Fredagen den 25 augusti hälsar vi dig välkommen till frukost med tips från vår egen Superskapare. Platsen är restaurangen på Orust Golfklubb.
  Öppet Varv och frukostmöte med Superskapare
 • Nya planer i Henån och Svanesund


  Publicerat 2017-07-03
  Nu startar arbetet med att ta fram nya planer för Henån och Svanesund som ska ge förutsättningar för både boende och företag. Du kan bidra med dina tankar och idéer.
  Nya planer i Henån och Svanesund
 • Företag ska coachas i energi och klimat


  Publicerat 2017-06-29
  Nu startar ett projekt som ska hjälpa små och medelstora företag i Stenungsund, Orust, Lilla Edet, Tjörn, Ale och Kungälv att spara energi och bli mer klimatmedvetna.
  Företag ska coachas i energi och klimat
 • Möte med Näringslivsrådet


  Publicerat 2017-06-26
  Näringslivsrådet träffades den 15 juni. På agendan fanns en presentation av Swedish Innovators och de nystartade fokusgruppernas presentationer från vårens möten.
  Möte med Näringslivsrådet
 • Årets feriepraktik har startat


  Publicerat 2017-06-26
  Det är 86 ungdomar som kommer att ha feriepraktik i sommar inom bland annat förskola och äldrevård samt hos olika föreningar runt om i kommunen.

  Årets feriepraktik har startat

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Kommunens näringsliv

Vårt näringsliv är småskaligt med många entreprenörer. Orust har
2 000 företag, de flesta med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden. Kommunens näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri. Även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer, båtförvaring m.m.

Närheten till Göteborg och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Utvecklar kommunens näringsliv

Vi arbetar tillsammans med en rad olika näringslivsorganisationer för att utveckla kommunens företagande. Vi har också näringslivsutvecklare som är en dörr in för företagare och oftast den första kontakten i frågor om att etablera och utveckla företag. 

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre