Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö huvud, foto.

Härmanö huvud

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Vi behöver dig till Sveriges viktigaste jobb


  Publicerat 2017-06-16
  Är du duktig på att möta människor? Då är du attraktiv för våra jobb inom omsorg.
  Vi behöver dig till Sveriges viktigaste jobb
 • Dialog om Nordvästsvenska Initiativet


  Publicerat 2017-05-26
  Bättre och säkrare vägar, en ny bro mellan Orust och fastlandet samt utbyggnad av Bohusbanan. Detta är några av de förbättringar som Orust, Tjörn och Stenungsund gemensamt föreslagit i Nordvästsvenska Initiativet.                
  Dialog om Nordvästsvenska Initiativet
 • Företagklimatet i STO-regionen förbättras i stort


  Publicerat 2017-05-23
  Måndag den 22 maj presenterade Svenskt Näringsliv betygen för företagsklimatet i våra kommuner men vi får vänta till i höst för att få veta hur vi placerar oss i jämförelse med Sveriges 290 kommuner.
  Företagklimatet i STO-regionen förbättras i stort
 • Markanvisning i Henån och Tuvesvik


  Publicerat 2017-05-17
  Vi erbjuder tre markanvisningsområden med sista inlämningsdag den 26 juni. Det är två områden i centrala Henån och ett vid Tuvesviks färjeterminal.
  Markanvisning i Henån och Tuvesvik
 • Årets företagare på Orust 2017


  Publicerat 2017-05-09
  Våra fantastiska företagare träffades på Stenungsbaden för att hylla Årets Företagare, Årets Unga Företagare samt Årets Turismföretagare.
  Årets företagare på Orust 2017

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Kommunens näringsliv

Vårt näringsliv är småskaligt med många entreprenörer. Orust har
2 000 företag, de flesta med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden. Kommunens näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri. Även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer, båtförvaring m.m.

Närheten till Göteborg och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Båten och havet

Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Varje år har vi Öppna Varv, Nordens största flytande båtmässa. Under tre dagar öppnar några av varven sina portar, och i Ellös är det mässa på land samt över 100 båtar i hamnen. 

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Utvecklar kommunens näringsliv

Vi arbetar tillsammans med en rad olika näringslivsorganisationer för att utveckla kommunens företagande. Vi har också näringslivsutvecklare som är en dörr in för företagare och oftast den första kontakten i frågor om att etablera och utveckla företag. 

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre