Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Konstgräsplan, Henåns skola, foto.

Konstgräsplan, Henåns skola

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Internationell samverkan under vattnet


  Publicerat 2017-10-18
  Under två veckor pågår en internationell dykövning för Dive SMART Baltic vid YRGO, Yrkesdyksskolan i Svanesund. Det handlar om samverkan runt Östersjön för snabbare och säkrare räddningsinsatser.
  Internationell samverkan under vattnet
 • Halvdags livsmedelsutbildning


  Publicerat 2017-10-17
  Den 6 november, klockan 08:00-12:00, är det en kostnadsfri livsmedelsutbildning i Stenungsunds kommunhus. Sista anmälningsdag 2017-10-26.
  Halvdags livsmedelsutbildning
 • Upphandlingsträff - med affären i fokus


  Publicerat 2017-10-13
  Är du nyfiken på att göra affärer med kommunen men tycker att det känns komplicerat och tidskrävande. Eller har du någon gång faktiskt lagt ett anbud men inte fått affären och funderat på varför.
  Upphandlingsträff - med affären i fokus
 • Ny företagare – enskild firma


  Publicerat 2017-10-13
  Skatteverket har informationsträff för dig som nyligen registrerat en enskild firma. Träffen är den 7 november i Stenungsund.Ny företagare - enskild firma | Skatteverket 
  Ny företagare – enskild firma
 • Praktikplatser med hjälp av e-tjänst


  Publicerat 2017-10-11
  Under 2018 kommer vi att testa ett webbaserat verktyg för hantering av praktik (prao) för eleverna på Henåns och Ängås skola. Anmäl ditt företags intresse att pröva ett smart och digitalt verktyg för praktiksamordning. Det är kostnadsfritt.
  Praktikplatser med hjälp av e-tjänst

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Kommunens näringsliv

Vårt näringsliv är småskaligt med många entreprenörer. Orust har
2 000 företag, de flesta med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden. Kommunens näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri. Även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer, båtförvaring m.m.

Närheten till Göteborg och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Utvecklar kommunens näringsliv

Vi arbetar tillsammans med en rad olika näringslivsorganisationer för att utveckla kommunens företagande. Vi har också näringslivsutvecklare som är en dörr in för företagare och oftast den första kontakten i frågor om att etablera och utveckla företag. 

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre