Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Käringötrafiken, foto.

Käringötrafiken

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare


  Publicerat 2018-01-15
  Nu är det dags att nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare 2018 på Orust.
  Nominera Årets Företagare och Årets Unga Företagare
 • Annonsera lediga lokaler


  Publicerat 2018-01-10
  I samarbete med Lokalguiden erbjuder vi en sökservice som visar lediga lokaler och mark inom kommunen, både privata och kommunala.
  Annonsera lediga lokaler
 • Svenskt Näringslivs undersökning Företagsklimatet


  Publicerat 2018-01-09
  Den 2 januari i år gick startskottet för Svenskt Näringslivs årliga undersökning Företagsklimat. Detta är en av de undersökningar vars resultat vi förhåller oss till och utvärderar.
  Svenskt Näringslivs undersökning Företagsklimatet
 • Starta eget-utbildning med Drivhuset


  Publicerat 2018-01-08
  Vill du veta hur det är att driva eget företag? Är du nyfiken på företagande? Har du en affärsidé som du vill göra verklighet av eller bara vill lära dig mer om hur det är att utveckla en idé? Då är Drivhusets Starta eget- utbildning är något för dig.
  Starta eget-utbildning med Drivhuset
 • Klimatklivet


  Publicerat 2017-12-08
  Vill du veta mer om hur Klimatklivet kan stötta industrin?
  Klimatklivet

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Näringslivet i kommunen är småskaligt med många entreprenörer. Här finns runt 2 000 företag, de flesta med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri. Även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring.

Närheten till Göteborg och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Vi arbetar tillsammans med en rad olika näringslivsorganisationer för att utveckla kommunens företagande. Vi har också näringslivsutvecklare som är en dörr in för företagare och oftast den första kontakten i frågor om att etablera och utveckla företag. 

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn. 

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre