Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Buskären, foto.

Buskären

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Starta livsmedelsverksamhet

Funderar du på att öppna ett café eller en kiosk. Eller ta över en befintlig restaurang eller annan livsmedelsverksamhet.

Nötter

Livsmedelsföretagare är du även om verksamheten inte bedrivs med ekonomiska intressen.

Enligt livsmedelslagstiftningen är du livsmedelsföretagare

  • om livsmedelshantering sker med en viss kontinuitet, det vill säga oftare än enstaka tillfälle, och kräver en viss organisation. Organisation kan vara iordningställande av lokaler och utrustning eller organisering av personal eller medhjälpare.
  • om du har en livsmedelsanläggning i ditt eget hem där du bedriver din verksamhet.

När får du börja?

  • Du får starta två veckor efter att anmälan kommit in till Miljö- och byggnadsförvaltningen eller så snart du fått registreringsbeslutet på posten. Det är ingen lång handläggningstid innan du får börja.
  • Ska din verksamhet tillverka produkter av animaliskt ursprung som du ska sälja vidare till andra livsmedelsföretag kan det krävas att verksamheten godkänns på förhand. Kontakta en miljöhandläggare för att få veta mer.

Branchriktlinjer

Behöver du information om vad som krävs för att uppfylla lagstiftningens krav på livsmedelsföretag kan du läsa branschriktlinjerna.

Branschriktlinjer finns på Livsmedelsverkets webbplats. Där finns det mer information för dig som ska driva en livsmedelsverksamhet.

Återställ
Hjälp oss bli bättre