Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö huvud, foto.

Härmanö huvud

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Information & låneregler

Biblioteken på Orust ingår i Bibliotek i Väst som är ett samarbete mellan biblioteken i Ale, Kungälv, Lilla Edet, Orust, Stenungsund, Tjörn och Öckerö.

Lån
Det är gratis att låna böcker, musik, spel, film och tidskrifter och att använda bibliotekets datorer. Med ditt bibliotekskort kan du låna och lämna tillbaka på samtliga bibliotek inom Bibliotek i Väst.

Bibliotekskort

För att låna på biblioteket behöver du ett bibliotekskort och en pinkod. Alla över 18 år måste legitimera sig för att få ett kort. Är du under 18 år krävs målsmans underskrift på en låneförbindelse. Första bibliotekskortet är gratis. Ersättningskort kostar 20 kr. Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra kortet. Detta gör du genom att kontakta ditt bibliotek. Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Målsman ansvarar för barnens bibliotekskort och lånen som görs på dessa.

Bibliotekskort för barn

Det finns inte någon åldersgräns för att ha ett bibliotekskort, de flesta får ett kort i sexårsåldern. Målsman skriver på ett förbindelsekort och ansvarar för lånen.

Pinkod (personlig kod)

Till bibliotekskortet väljer du en fyrsiffrig säkerhetskod, en pinkod. Du måste ha den för att kunna låna i våra utlåningsautomater. Du använder också pinkoden när du loggar in på ditt bibliotekskort för att se och förnya dina lån, reservera böcker med mera. Du kan själv ändra pinkoden under Mina uppgifter när du är inloggad.

Lånetid

  • 4 veckor; böcker, ljudböcker, musik, språkkurser
  • 2 veckor; om det är kö 2 veckor; tidskrifter
  • 1 vecka; DVD, 7-dagarslån

Återlämningsdatumet står på ditt kvitto. Du kan också se dina lån och återlämningsdatum när du loggar in på ditt bibliotekskonto. Om du lämnar tillbaka för sent får du betala en övertidsavgift. Om det inte är kö på det du lånat kan du låna om två gånger.

Reservera

Du kan reservera allt material inom Bibliotek i Väst och hämta det på ditt lokala bibliotek. Det kostar inget att reservera och du kan reservera både utlånat material och sådant som finns inne på biblioteket. När du fått ett meddelande via e-post eller brev är din reservation klar att hämta. Vissa bibliotek kan också meddela via SMS.

Fjärrlån

Om det du söker inte finns på Bibliotek i Väst kan vi kostnadsfritt hjälpa dig att göra ett fjärrlån.

Övertidsvarning

Biblioteket skickar ut en påminnelse till dig via e-post ett par dagar innan lånetiden har gått ut. Vissa bibliotek kan också meddela via SMS. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekets regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte får övertidsvarningen och dina lån blir försenade.

Försenat material

Försenade lån kostar 10 kronor per media och påbörjad vecka. Gäller dig som fyllt 18 år. Barnböcker ger ingen övertidsavgift. Biblioteket skickar en påminnelse till dig om du inte återlämnar dina lån. Om dina lån trots påminnelsen inte återlämnas skickas en räkning på våra kostnader för att ersätta böckerna, övertidsavgift samt fakturaavgift. Ditt bibliotekskort spärras om du har en obetald räkning eller om dina avgifter överstiger 100 kronor. Obetalda räkningar följer kommunens regler för inkassoförfarande. Om du har frågor om påminnelser och räkningar, kontakta det bibliotek där du lånat.

Information om personuppgifter

När du skriver på bibliotekskortet samtycker du till att dina personuppgifter hamnar i ett register. Dina lån registreras i bibliotekets datasystem. Låneuppgifterna är sekretessbelagda vilket innebär att ingen annan kan få reda på vad du lånat. Så snart lånet är återlämnat, eller eventuella skulder är betalda, raderas uppgiften i datasystemet. Du har alltid möjlighet att få veta vad som finns registrerat på ditt bibliotekskort om du uppvisar legitimation eller bibliotekskort.

Övertidsavgifter för låntagare från 18 år

Medier för vuxna:10 kronor per media och påbörjad vecka.

Maxavgift per media: 50 kronor

Maxavgift per låntagare och återlämningstillfälle: 200 kronor

Ersättningskostnader för skadat eller borttappat material:

Vuxenmedia; bok, ljudbok, cd-musik: 200 kronor

Barnmedia; bok, ljudbok, cd-musik: 100 kronor

Tidskrift vuxen: 75 kronor

Tidskrift barn: 50 kronor

DVD, TV-spel, språkkurs: 500 kronor

Fjärrlån: 600 kronor

Om inköpspriset på materialet överstiger schablonen gäller återanskaffningsvärdet.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre