Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Buvenäs, foto.

Buvenäs

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Husebyleden

Husebyleden är 3,5 kilometer och och tar ungefär två timmar att promenera med paus för eget fika. Stigen är brant på vissa ställen. Det är en fördel att ha stövlar på sig.

Husebyleden finns vid vägen mellan Varekil och Ellös. Strax före Ellös kör du mot Hälleviksstrand. Efter 50 meter finns en skylt Fornborg till höger, där finns P-platsen. Husebyleden finns på andra sidan vägen. Du går genom gångtunneln och håll till höger vid den lilla blå träpilen.

Stigen går i en cirkel och passerar tio skyltade sevärdheter så som Huseby fornborg, ett fårhus i sten, torpargrunder samt den mäktiga bokskogen i snäckskalsravinen Uggletoften. Från fornborgen i Huseby har du en vidsträckt havsutsikt. Det finns informationsskyltar utplacerade och leden är markerad med blå pilar och blå band på träd och stolpar.

Vandringsleden röjdes våren 1998. Den går över gårdarna Huseby och Glimsås och har möjliggjorts tack vare markägarnas välvilja.

Morlanda hembygdsförening har ordnat med parkeringsplatsen och sköter om fornborgen som du finner efter promenaden uppför den branta stigen.

Var rädd om naturen

Tänk på att marken är i privat ägo. Visa därför omtanke och hänsyn när du besöker området. Området är en del av utmarken Storehamn, som är förklarat som riksintresse för det rörliga friluftslivet. Många av växterna är fridlysta. Tag gärna med en kaffekorg på vandringen och ta med ditt skräp hem.

Bildspel, klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Återställ
Vandringsleden på Storehamn
Återställ
Flågbergs Kyrka
Återställ
Fornborgen
Återställ
Sövilan
Återställ
Vackerstorpet
Återställ
Grisslemyrarna
Återställ
Häradsdomarens ängslada
Återställ
Hagen
Återställ
Himlabacken
Återställ
Skvaltkvarnen
Återställ
Hjälp oss bli bättre