Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ängs brygga, foto.

Ängs brygga

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2015-07-03

Sugtömning för fritidsbåtar

Vill du lätta ankar med rena tankar finns det fem sugtömningsstationer i Orust kommun. Det är gratis att tömma din fritidsbåts toatank.

Foto på en sugtömningstation och skylt

Sugtömningstation Gullholmspiren

Avgiftsfri toatömning

Vi har avgiftsfri toatömning, för båtar som har toasystem med däckbeslag, i fem gästhamnar.

  • Ellös
  • Henån
  • Gullholmen
  • Käringön
  • Mollösund

Med ett speciellt munstycke kan du tömma även "PortaPotti-toaletter" vid sugtömningsstationen.

- Vi är väldigt stolta att vi ligger så långt framme när det gäller sugtömningsstationer i våra gästhamnar. Vi har några av de populäraste gästhamnarna i Bohuslän och det är viktigt att vi har bra service till våra gäster som kommer med båt, säger Andreas Sjögren, hamnansvarig. Du kan se på kartan för varje gästhamn var du hittar sugtömningsstationen.

Töm toan i land

- Utsläppen från fritidsbåtar i Bohuslän motsvarar utsläpp från en liten stad berättar Ulrika Marklund, miljöstrateg. Vi vill verkligen motivera båtfolket till att tömma sin latrin i land fortsätter Ulrika.

M/S Latrina snackade skit med båtfolk på Bohuskusten

Under tre juliveckor 2011 kryssade M/S Latrina mellan Bohusläns hamnar för att sugtömma båtar och informera om vikten av att inte tömma toan direkt ut i havet. Ombord fanns miljöhandläggare från några av kustkommunerna, däribland kampanjansvarig Ulrika Marklund från projekt Hav möter Land.

– Genom M/S Latrina kunde vi visa hur lätt det faktiskt är att sugtömma båttoan. Och viktigast av allt – vi fick tillfälle att prata med båtägarna. Många fick en aha-upplevelse när de förstod vilka problem som orsakas av att folk tömmer avfallet i havet.

Enligt Ulrika är 99 procent av båtägarna positiva till att sugtömma sin latrin.

Återställ
Hjälp oss bli bättre