Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Skeppersholme Käringön, foto.

Skeppersholme Käringön

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2015-09-16

Feriepraktik sommaren 2015

Varje sommar sedan 1994 har vi organiserat feriepraktik för skolungdomar. Sommaren 2015 har 101 skolungdomar haft feriepraktik.

Platserna har erbjudits till ungdomar folkbokförda i kommunen och som gått ut 9:an i grundskolan, 1:an i gymnasieskolan eller särskolan. Platserna fanns inom föreningslivet och inom kommunens egna verksamheter.

Ett stort tack

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som tagit emot feriepraktikanter i år. Ni är oerhört värdefulla och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete nästa år.

Intervjuer med ungdomar

Det är Arbetsmarknadsenheten som ordnar feriepraktiken. Arbetsmarknadsenheten åker ut och besöker en del av ungdomarna på deras platser runt om på ön.

På badplatsen i Svanesund träffar vi Marco, Marjan och Alexander 

Marco, Marjan och Alexander

Grabbarna började praktiken med att riva en dansbana och när vi träffas sopar de bryggorna. De väntar på att få komma igång med målning och gräsklippning, bara det slutar regna.

Marco och Marjan ska spara pengarna de tjänar medan Alexander funderar på att resa. När feriepraktiken är slut kommer Alexander att resa på semester med familjen. Marco kommer att jobba vidare hemma och även Marjan vill gärna jobba mera.

Till hösten kommer Marco att läsa Elprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund. Marjan fortsätter att läsa svenska på Nösnäsgymnasiet och Alexander fortsätter med samhällsprogrammet på NTI-gymnasiet i Göteborg.

Alma och Maja hade sin feriepraktik på Fyrklövern

Alma och Maja på Fyrklövern.

Båda trivdes bra och tycker det är roligast när det är mycket att göra. De hade ett schema att följa där det står vad som ska göras varje dag.

Arbetsuppgifterna bestod i att servera mat, duka, diska, vattna blommor, vika tvätt och att prata med de äldre på boendet.

Alma kommer att spara sina intjänade pengar till en utlandsresa medan Maja sparar för framtida behov. Resten av sommaren kommer tjejerna att slappa och träffa vänner. Maja kommer att ägna sig åt ridning.

Till hösten börjar Maja barn- och fritidsprogrammet och Alma samhällsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Hällevi idrottsplats

Arbete på Hällevi idrottsplats.

På Hällevi idrottsplats hade Talib sin feriepraktik. Han trivdes bra med både handledare och arbetsuppgifter.

Bland annat var det gräsklippning, röjning med grästrimmer och städning av klubbhuset som står på schemat. Måndagar och tisdagar ska bord och stolar ställas i ordning för då är det bridge restpektive bingo i lokalen.

Lönen tänker Talib spara, kanske till ett framtida körkort. Resten av sommaren har han inget planerat.

Till hösten fortsätter Talib på internationella programmet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Orust Hundägarförening

Arbete på Hundägarföreningen

På Orust Hundägarförening träffade vi Rasmus, Kevin och Linus. De tre grabbarna verkade trivas väldigt gott ihop och tyckte själva det är bra på praktikplatsen.

När vi besökte dem hade de hunnit med att gräva ett dike, klippa gräsmattor och när vi var där rensade de bort ogräs från grusplanen. Rensa ogräs är kanske inte så kul, men det är ok för de har varandra att prata med under arbetet.

Kevin kommer att använda sina intjänade pengar till en utlandsresa nästa år, Linus ska spara sina för framtida behov och Rasmus vill köpa en ny dator för sin lön.

Efter feriepraktikens slut tänkte Rasmus hjälpa sin pappa att lägga om taket medan Linus tänker slappa och övningsköra. Kevin däremot har inte fått nog av gräsklippning utan tänkte att hjälpa fler med detta under sommaren.

Till hösten blir det teknikprogrammet på Nösnäsgymnasiet för Rasmus del. Kevin fortsätter på fordons- och transportprogrammet på Östrabogymnasiet i Uddevalla och Linus med spelutveckling på Ljud & bildskolan (LBS) i Trollhättan.

Varekils skola och förskola

I Varekil träffade vi tre feriepraktikanter – Martin, Yasamin och Martina. Alla tre kan tänka sig att jobba med barn i förskola och på fritids i framtiden, åtminstone i några år.

Varekils skola

Martin gjorde sin feriepraktik som vaktmästare på Varekils skola. Dock är ingen vaktmästare på plats så Martin är med barnen på förskolan. Han trivdes gott där, barnen är roliga. Martin har lite vaktmästaruppgifter samt sophantering, men i huvudsak är han med barnen.

För pengarna han tjänar ska han spara en del samt eventuellt köpa TV-spel.

Resten av sommaren tänkte han att ta det lugnt innan skolan börjar. Till hösten blir det Industritekniskt gymnasium i Uddevalla.

Varekils förskola

På förskolan i Varekil hade Yasamin sin feriepraktik. Hon trivdes bra och är nöjd med sin handledare. Hon spelade spel och lekte ute med barnen. Det finns ett växthus där de odlar gurka och tomater som barnen får äta. Likaså går de och smaskar hallon och smultron.

För en del av lönen ska Yasamin köpa ett skåp till sitt rum. Resten av sommaren vill hon umgås med sina kompisar.

Till hösten ska hon studera svenska på Introduktionsprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Varekils skolas fritidshem

Martina var på Varekilsskolans fritidshem. Även hon trivdes bra på sin feriepraktikplats. Martina håller koll på barnen på fritidshemmet, leker med dem och ser till att de trivs och har det bra.

Lönen kommer hon att spara till körkort. Resten av sommaren vill hon umgås med sina kompisar.

Till hösten fortsätter Martina på ekonomiprogrammet på Nösnäsgymnasiet i Stenungsund.

Återställ
Hjälp oss bli bättre