Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Morlanda brygga, foto.

Morlanda brygga

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2016-10-03

Feriepraktik sommaren 2016

Varje sommar sedan 1994 har vi organiserat feriepraktik för skolungdomar. Under praktikperioden åker vi ut och besöker en del av ungdomarna på deras feriepraktikplatser runt om på ön.

Platserna har erbjudits till ungdomar folkbokförda i kommunen och som gått ut 9:an i grundskolan, 1:an i gymnasieskolan eller särskolan. Platserna fanns inom föreningslivet och inom kommunens egna verksamheter.

Ett stort tack

Vi vill passa på att rikta ett stort tack till alla er som tagit emot feriepraktikanter i år. Ni är oerhört värdefulla och vi ser fram emot ett fortsatt samarbete nästa år.

Intervjuer med ungdomar

Det är Arbetsmarknadsenheten som ordnar feriepraktiken. Arbetsmarknadsenheten åker ut och besöker en del av ungdomarna på deras platser runt om på ön.

På breddlägret – ett sommarläger för femteklassare – träffar vi Erika, Patrik, Hassan och Axel

Just idag håller de till vid Henåns skola och utövar friidrott. Alla fyra trivs gott på sin feriepraktikplats och tycker att de har blivit väl mottagna och introducerade av sina handledare Ulla, Klas, John och Ludde.

Deras arbetsuppgifter är att hålla koll på barnen och se till att de har kul. Men också att få dem att följa regler och lösa konflikter till exempel. Roliga saker med feriepraktiken har varit att paddla kajak, skjuta luftgevär, yxkastning hos scouterna och spela golf men framför allt att umgås med barnen och se hur kul de har. Mindre kul är om man måste höja rösten någon gång, att välta med kajaken och att få grädde sprutad i sovsäcken av busiga barn.

På frågan vad de planerar att göra med lönen de tjänar svarar alla att de ska spara pengarna.

Efter feriepraktikens slut kommer Erika att vikariera för sin mamma på hennes städföretag samt åka till Gotland och Tyskland. Patrik får besök av kompisar från Tyskland. Hassan kommer att gå i sommarskola tre veckor. Axel ska eventuellt jobba extra på ICA Varekil. Tre av fyra kan tänka sig att jobba med barn i framtiden.

Till hösten ska Erika plugga spint samhäll på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Patrik läser industriteknikprogrammet på Nösnäs gymnasiet i Stenungsund. Han vill bli svetsare. Hassan läser åk 9 på Nösnäs och har varit 11 månader i Sverige. Axel ska plugga ekonomi med hockeyprofil på Nösnäs.

Foto på fyra ungdomar i en trappa

Fikapaus på breddlägret.

Rickard och Tord har sin feriepraktik i Arbetsmarknadsenhetens bilvårdslag

Vi träffar dem i full färd med att tvätta kommunens bilar. De trivs bra både med arbetet och med handledare Robin. Mindre kul är att åka bil, det är långa avstånd. Mollösund tur och retur till exempel.

Pengarna de tjänar kommer att gå till körkort och bilar. Resten av sommaren kommer Tord att köra traktor hemma på gården och träffa kompisar. En vecka kommer han att spendera på Dansbandsveckan i Malung. Rickard planerar att bada, ta det lugnt och umgås med kompisar.

Till hösten ska Tord plugga till maskinmekaniker inom jordbruk. Gymnasiet ligger i Småland, Stora Segerstad. Rickard kommer att plugga på Nösnäsgymnasiets teknikprogram

Foto på två ungdomarsom tvättar en bil

Arbete i tvätthallen i Henån.

Emma har sin feriepraktik på Mollösunds bangolf

När vi hälsar på skiner solen och fyra ungdomar har precis avslutat en spelrunda. Emma trivs bra på sin feriepraktik och har fått en bra introduktion av sina handledare Lotta och Anneli. Det kan dock bli lite långsamt när det inte är så många som spelar. Förra veckans blåsiga väder gjorde att inte så många var sugna på att spela och denna vecka är det många sommargäster som åker hem.

Arbetsuppgifterna består även av kioskförsäljning samt att städa och hålla rent på området.

En del av feriepraktiklönen ska Emma spara och en del kommer att gå till en ny säng. Till hösten börjar hon på Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Agnebergsgymnasiet i Uddevalla. Framtiden tänker hon sig som bagare eller konditor.

Foto på en ungdom utanför en kiosk

Arbete på Mollösunds bangolf.

I vaktmästeriet på äldreboendet Strangården har Emil sin feriepraktik

Foto på en kille som arbetar

Arbete på Strandgården

Denna dag har han förberett för plantering av vinbärsbuskar genom att gräva stora gropar. Emil trivs jättebra och har fått bra handledning av vaktmästare Christer.

Arbetsuppgifterna består till exempel av att gå ut med sopor varje morgon, skyffla grus, flytta betongplattor, byta lysrör med mera. Emil tycker att det varierande arbetet är roligt. Kanske inte att gå ut med soporna. För sin lön kommer han att köpa en bil och renovera den inför kommande körkort.

Resten av sommaren ska Emil hjälpa till att renovera ett hus i Mellerud samt eventuellt leta mer sommarjobb. Emil kan inte tänka sig att arbeta som vaktmästare i framtiden. Han plugger just nu musik på plusgymnasiet i Uddevalla och vill bli musiklärare i framtiden.

Julia har sin feriepraktik på Ellös skolas fritidshem

Arbete på Ellös skolas fritidshem.

När vi kommer och hälsar på så har fritidsbarnen satt ihop en teaterföreställning.

Julia trivs jättebra på sin feriepraktikplats och har blivit bra mottagen av handledare Charlotte. På fritidshemmet träffar hon gamla klasskamraters yngre syskon. Hon är med barnen hela tiden, de leker ute och inne och spelar spel med mera.

Julia trivs med att lära känna alla barn och älskar att arbeta med barn. Hon hittar inget negativt med arbetet.

Lönen kommer hon att spara till en resa med familjen över jul och nyår. Resten av sommaren kommer hon att hjälpa till hemma med att olja staket och altan.

Julia kan verkligen tänka sig att jobba med barn i framtiden. Dock läser hon media, fotografi på Akademi Sinclair i Uddevalla.

På Tvets förskola träffar vi William

Arbete på Tvets förskola.

Han trivs bra och anser att han fått en bra introduktion av handledare Ann.

William är med barnen på dagarna, både inomhus och utomhus. När vi träffas håller han på att gå igenom olika spel så att de är kompletta.

Det är roligast att vara med barnen utomhus, men det finns inga tråkiga arbetsuppgifter enligt William. Han kan tänka sig att arbeta med barn i framtiden.

Lönen ”lär gå åt” men han har inga egentliga planer på vad han ska spendera pengarna på. Resten av sommaren ska William ta det lugnt. Till hösten börjar han plugga industriteknik på Östrabogymnasiet i Uddevalla.

På Kaprifolgårdens café har Akvelina sin feriepraktik

Hon har bara hunnit arbeta två dagar men trivs redan jättebra och kan absolut tänka sig att arbeta på café i framtiden. Roligast är det när det är många gäster i caféet och det är mycket att göra.

Hennes arbetsuppgifter på caféet består av att breda mackor, städa, ta hand om kunder och stå i kassan. Akvelina har haft olika handledare varje dag, men tycker att hon har blivit väl mottagen.

Lönen hon tjänar kommer dels att sparas, dels att gå till shopping. Det är skönt att tjäna egna pengar. Resten av sommaren kommer hon att ta det lugnt. Till hösten börjar hon plugga International Baccalaureate IB, på International Highschool of Gothenburg Region, IHGR.

Foto på en ungdom bakom disken i ett café

Arbete i Kaprifolgårdens café.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre