Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Svanesunds badplats, foto.

Svanesunds badplats

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2016-04-12

Första frukostmötet tillsammans

Den 8 april var det premiär för en gemensam frukostklubb med Tjörn, Stenungsund och Orust.

Över 90 deltagare hade hittat till Stenungsbaden Yacht Club och den första gemensamma frukostklubben. Arrangörer var Företagarna Orust, Företagarna Stenungsund & Tjörn samt de tre kommunerna.

Först ut var Johan Trouvé, VD för Västsvenska Handelskammaren. Han började med att tala om allt fantastiskt som finns i vår region och att det är vi som bor och verkar här som måste vara bästa ambassadörerna att framföra detta. För vi behöver bli fler invånare och fler företag. Då lockar vi intressenter och kompetens som behövs för att utveckla området och välfärden.

Johan visade också hur Göteborg kommer att utvecklas de närmaste åren och hur väl vår region kan kopplas till detta. Då krävs inte minst bra kommunikationer och infrastruktur. En annan viktig punkt är att vår del av Sverige måste göras sig mer hörd i Stockholm för att visa hur viktiga vi är för Sveriges utveckling.

Ni är redan idag kopplade till Göteborg och med rätt utveckling blir ni det ännu mer, avslutade Johan Trouvé.

Därefter fick tre företagare kort presentera sig och sina företag. Dessa var,

  • Henrik Olsson, Olssons i Ellös. Företaget har funnits sedan 1950-talet och startade som ett postorderföretag för reservdelar till jordbruksmaskiner. Idag är man ett modernt E-handelsbolag
  • Maddelene Eliasson från Stenungsund berättade att hon precis startat Elite Adminstration som arbetar med bokföring, produktionsekonomi och organisation
  • Från Myggenäs kom Fredrik Thörnvall som driver kroppsfysiken kiropraktor & rehab. Han vänder sig bland annat till idrottsföreningar och företag.

Morgonens andra talare, Patrik Nilsson från Företagarna tog sedan vid. Han berättade om småföretagarnas roll i samhället och Sverige i förändring. De små företagen är de som genererar mest nya arbetstillfällen. Tjänstesektorn växer och industrin ”tjänstefieras” vilket ger ett rörligare arbetliv och arbetet görs på nya platser och på nya tider. Idag finns en miljon företag. Ungefär hälften är aktiva och 300 000 har en tillräckligt hög omsättning för att leva på.

Patrik framhöll några punkter som vi måste förhålla oss till.

  • Globaliseringen
  • Digitaliseringen
  • Urbaniseringen
  • Strukturomvandlingen
  • Befolkningsstrukturen

De svenska utmaningarna är speciellt strukturomvandlingen som inte slagit igenom bland småföretagen, åldersstruktur, integration och sysselsättning.

Som avslutning tackade arrangörerna för en strålande uppslutning och lovade att återkomma med fler gemensamma frukostklubbar.

Återställ
Hjälp oss bli bättre