Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Konstgräsplan, Henåns skola, foto.

Konstgräsplan, Henåns skola

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2017-06-30

Varför ska jag träna min hjärna

Under våren har vi haft förmånen att få prova en ny metod där anhöriga tillsammans med sin demenssjuke närstående har tränat sin hjärna med praktiska uppgifter. Denna arbetsmetod med hjärngymnastik är unik i Sverige.

Arbetsmetoden innehåller olika papper- och pennuppgifter där olika delarna av hjärnan stimuleras. Det är även träning av närminnet, arbetsminnet, problemlösning, verbalt minne och koncentration övningar.

Viktigt att träna hjärna

Lika viktigt som att träna fysiskt är det att träna även din hjärna. Enligt den senaste forskningen kring träning av hjärnan visar det sig att vi kan förbättra vårt arbetsminne med mer än 60 % om vi tränar.

Hjärngymnastik som studiecirkel

Inledning var en föreläsning på Kaprifolgården om olika hjärnskador och varför du behöver träna hjärnan. Efter avslutad föreläsning efterfrågades utbildning med möjlighet att få prova och träna sin hjärna. Resultat blev att två grupper med Hjärngymnastik startades.

Efter sammankomsterna har en utvärdering skett och den visar på att den som anhörig har fått ökad kunskap samt förståelse för sin närståendes problem. Samtidigt som den demenssjuke har fått kunskap för sin situation och verktyg för att bemästra sin situation.

Under dessa studietimmarna framkom även vikten av att båda får samtala om sin situation tillsammans.

Några av kommentarerna ifrån utvärderingen

”Det har varit både roligt och lärorikt”.

”Absolut något för alla för de som redan har minnesstörningar, för de anhöriga som behöver mycket kunskap för att förstå de sina”.

”Perfekt för båda i ett förhållande”.

Denna studiecirkel har varit möjligt tack vare ett mycket gott samarbete med anhörigstödet och Britt Johansson ordförande i Demensföreningen i Uddevalla.

Föreläsning

Den 2 oktober till Seniormässan kan du lyssna på Britt Johansson som kommer att föreläsa om olika hjärnskador och ge tips om hur du tränar din hjärna.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre