Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Morlanda brygga, foto.

Morlanda brygga

Återställ
Visa kontaktuppgifter

Publicerat 2016-09-20

Kulturhuset Kajutan och programverksamheten

I oktober 2005 invigdes Kulturhuset Kajutan i Henån och redan från starten har det sjudit av aktivitet.

Foto på en grå och röd byggnad

Kulturhuset Kajutan i Henån

Vid Hamntorget i Henån, med utsikt över havet, ligger Kulturhuset Kajutan. Under året erbjuder vi i samverkan med det fantastiska föreningslivet runt 200 evenemang. Vi hoppas att det finns något för alla.

I Kulturhuset Kajutan samsas bibliotek, konsthall, turistinformation och lärcentrum. Konsthallen används både till utställningar och större möten.

Kulturgrupp

Redan 1997 startade en kulturgrupp för att erbjuda ett brett utbud av kulturverksamhet i samverkan med föreningslivet. Nu är det över 20 år som Berit Kjeldsen och Lilian Gustavsson från Orusts Teaterförening tillsammans med bibliotekschefen Lars Jacobsson har satt samman kulturprogrammet.

De tio första åren användes bibliotekets lokaler. Det var trångt och trivsamt, men sedan huset byggdes till med 450 kvadratmeter finns det helt andra möjligheter. Idag är också kulturgruppen utökad med Ulla-Britt Bagge från Vuxenskolan och Hedvig-Christina Hell Carlsson som är bibliotekarie.

- Styrkan är att vi har så många föreningar på Orust med goda kontaktnät menar Lars. Vi välkomnar alla initiativ små som stora. Vi vill gärna kunna erbjuda något för alla. Ett bra exempel är Släktforskarna som är här ofta och det finns ett stort intresse att finna sin historia. Ett annat exempel är Roland Heijel och Shakespearesällskapet som tagit hit kända aktörer som Börje Ahlstedt, Sven Vollter, Helge Skoog och Ulf Dageby.

Lyrik & Musik som Orusts Teaterförening startade för 25 års sedan är fortfarande en uppskattad programpunkt. I år firar även teaterföreningens Café Nostalgi 10 år.

Vid alla evenemang finns det fika för en liten kostnad och utrymme för social samvaro i pausen.

- Det är så mycket roligt vi har gjort tillsammans berättar Lilian. För mig betyder det så mycket att vara med i ett sammanhang som känns meningsfullt. Ja, vi har verkligen roligt instämmer Berit och i höst kommer vi även att turnera med en egen föreställning.

Foto på tre kvinnor och en man

Kulturgruppen Lars Jacobsson bibliotekschef, Ulla-Britt Bagge Vuxenskolan, Berit Kjeldsen och Lilian Gustavsson Orusts Teaterförening samt Hedvig-Christina Hell Carlsson bibliotekarie, på Kulturhuset Kajutans balkong.

Återställ
Hjälp oss bli bättre