Förhandsbesked är ett sätt för dig att tidigt få reda på om det du planerar att bygga är möjligt att bygga på just den plats du tänkt dig.
Platsens lämplighet bedöms ur samhällsbyggnadsperspektiv, till exempel infrastruktur, ekologi och natur, kulturlandskap, samt möjlighet till vatten och avlopp.
Relaterad information
Ett positivt förhandsbesked är bindande och gäller i två år. Ett positivt förhandsbesked ger dig rätt att få bygglov under förutsättning att din bygglovsansökan uppfyller de krav och villkor som ställts i förhandsbeskedet.
Det är bra om du ser vad som gäller för just den plats du önskar bebygga före du ansöker om förhandsbesked.
Hur kan du anpassa byggnationen till platsen och landskapet? Se mer i Översiktsplan kapitel 6, Naturvårdplan samt Plan- och bygglagen.
Hur anpassas det till övrig befintlig bebyggelsestruktur.
Ligger platsen inom kulturhistoriskt värdefulla områden. Se Översiktsplan kapitel 6.
Inom kustzonen gäller särskilda bestämmelser samt rekommendationer för ny bebyggelse, se Översiktsplan kapitel7.
Jord- och skogsbruk är av nationellt intresse och prioriterat på de platser där det redan finns. Nya bostäder ska inte placeras på brukningsvärd jordbruksmark. Bedömning om den brukningsvärd görs enligt rättspraxis.
Bostäder i närhet av jordbruk kan innebära olägenheter för de som i framtiden bor i huset. Därför är placering i förhållande till sådan mark viktig i förhandsbesked för att inte försvåra verksamheten varken idag eller i framtiden.
Är det till större väg? Kontakta gärna och begär förhandsbesked om ny utfart från Trafikverket, vägförening och markägare.
Ansökan ska innehålla ansökningsblankett, situationsplan och separat beskrivning av vad du söker för samt hur du tänker lösa olika frågor.
ska bifogas i skala 1:1000 eller lämplig skala där följande finns med.
Använd Lantmäteriets webbaserade fastighetskarta – "Min karta"
(välj fastighetskartan). Sök upp din fastighet; Orust Fastighet X:X.
Samtliga befintliga och planerade byggnader ungefärlig byggnadsyta i kvm, ange ändamål (bostad, gäststuga, garage, förråd, verksamhetslokal eller annan användning).
Typ av byggnad. Antal våningar 1-, 2- plans eller suterräng. Sadeltak, pulpettak.
Ska ny väg anläggas? Redovisa hela sträckan på kartan. Tänk på att samhällstjänster som slamtömning, renhållning, räddningstjänst, ambulans, färdtjänst, hemtjänst ska kunna ta sig fram året runt. Ange maximal lutning i procent på situationsplanen.
Vändmöjlighet och parkering för egna fordon, besök, slamtömning, räddningstjänst och hemtjänst.
Uppställningsplats för slamtömning och renhållning, kan vara på egna infartsvägen. Slamtömningen ställer krav på max 10 meter slangdragning av arbetsmiljöskäl.
Rita in förslag till avstyckning, tomtplats om fastigheten är stor, det som är tänkt bli din trädgård. Ange nuvarande markanvändning enligt fastighetstaxeringen.
Du ska visa hur du kan ordna dricksvatten i tillräcklig kapacitet och av tillräckligt god kvalitet. Du ska också redovisa godkänd typ av avlopp och att avloppet fungerar på platsen. Ange även var utsläpp av renat avlopp ska ske.
Tänk på att dricksvattenbrunnar och avlopp kan påverka varandra, därför ska också grannars brunnar och avlopp redovisas i situationsplanen. Vi har inte information om befintliga dricksvattenbrunnar, men kontakta gärna miljöavdelningens avloppshandläggare för rådgivning om planerat avlopp.
Räkna även in planerad gäststuga för rätt projektering av vatten och avlopp från början.
Lämna intyg från kommunens VA-avdelning med info om
Lämna in intyg från ansvarig i VA-förening eller samfällighet med samma info i intyg som ovan.
Du redovisar följande.
Dricksvatten
Avlopp
Miljö och byggnadsnämnden kommer besöka platsen som önskas bebyggas. Markera på plats med pinnar eller sprayfärg var byggnader, infart, avlopp och brunn ska vara.
Om markeringar saknas vid platsbesök krävs ett återbesök vilket debiteras extra.
Självservice