Bygglov krävs för garage, carport och förråd när de är komplementbyggnad till ett en- eller tvåbostadshus.
En komplementbyggnad är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus på den egna tomten. En komplementbyggnad kan till exempel vara ett förråd, carport, garage eller växthus.
Läs igenom vad som gäller för Attefallsbyggnad och Friggebod. Det är olika regler som gäller utanför detaljplanelagt område och det kan finnas andra restriktioner beroende på var din tomt finns.
Titta i din detaljplan för att ta reda på vad som gäller i ditt område innan du börjar planera för det du vill bygga. Det är framför allt tätorter som regleras med detaljplaner.
Om du vill bygga nära hav, sjö eller vattendrag krävs normalt strandskyddsdispens enligt miljöbalken. Särskilda regler gäller även i område med naturreservat eller där det finns fornlämningar och i kulturmiljöer.
Vill du få mer hjälp kring bygglov kan du ringa vår telefon för bygglovsfrågor.
Relaterad information
Guide för bygglov - lättläst, Boverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Översikt detaljplaner, Orust på kartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skyddad natur, Naturvårdsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Informationskarta, Västra Götalandsregionen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Följ den här checklistan för att få med allt som behövs i din bygglov för en komplementbyggnad. En komplementbyggnad kan till exempel vara ett förråd, carport, garage eller växthus.
För våra tätorter finns det detaljplaner som visar hur mark och vatten får användas. Titta i detaljplanen vad som gäller i ditt område. Du kan själv söka fram detaljplaner i den digitala kartan.
Relaterad information
En situationsplan visar placering och läge för det du vill göra, sett ovanifrån. För enklare åtgärder räcker det att situationsplanen är i skala 1:400.
Som underlag för din situationsplan kan du använda ett kartunderlag från Lantmäteriet eller beställa det från oss.
Situationsplanen är en ritning som visar tomten, byggnader och omgivningar ovanifrån i skalan 1:400. På situationsplanen visar du var byggnaden ska placeras.
Använd det kartunderlag du beställde i steget innan för att göra en situationsplan.
Kontrollplanen är viktig. Du behöver alltid ta fram en kontrollplan, oavsett om du ska ansöka om bygglov eller göra en anmälan.
Kontrollplanen är till för att säkerställa att bygget blir korrekt utfört och att det kommer att hålla över tid. Kontrollplanen ska även säkerställa att bygget inte orsakar faror för dig och din omgivning.
En korrekt ifylld kontrollplan är nödvändig för att din bygglovsansökan eller anmälan ska gå igenom.
Relaterad information
Fasadritningens syfte är att visa byggnaden och tillbyggnadens utseende.
Markera tydligt vad det är du ska bygga så blir det enkelt för både kommunen och dina grannar att förstå vad din ansökan gäller.
Det är viktigt att fasadritningarna redovisar befintlig marknivå, och även den nya marknivån om marken förändras.
Planritningen ska redovisa hur byggnaden ser ut inuti. Den ska även redovisa måttsättning och markera var sektionen genom byggnaden är tagen.
En sektionsritning ska vara i skala 1:100 och vara en genomskärning av byggnaden.
Sektionsritningen behövs för att kunna jämföra byggnadens storlek, höjd och rumshöjd mot olika bestämmelser. Den behövs även för att redovisa eventuella nivåskillnader mellan det befintliga huset och tillbyggnaden.
Nu har du gjort allt du behöver för att kunna göra en anmälan. Fyll i blanketten för anmälan och skicka in den tillsammans med dina handlingar.
Du får inte påbörja projektet innan du har fått ditt startbesked. Då kan du råka ut för en sanktionsavgift.
Du får inte börja använda komplementbyggnaden förrän du har fått ett slutbesked.
För att få slutbesked krävs att du visar att alla krav som gäller för kontrollplan, startbesked eller beslut om kompletterande villkor är uppfyllda och att byggnadsnämnden inte anser att det finns skäl för mer tillsyn.
De åtgärder som du har angett i anmälan bedöms vara slutförda i och med att du får ett slutbesked.