Om du inte har möjlighet att ansluta dig till kommunens avloppsnät kan du göra en egen avloppsanläggning. Du behöver alltid lämna in en ansökan till oss när du planerar att göra en egen avloppsanläggning.
I en avloppsanläggning renas avloppsvattnet från näringsämnen och smittämnen innan det släpps ut till ett vattendrag. Näringen från ditt eget avlopp behöver renas men också återföras till ekosystemet.
Din anläggning ska uppfylla vissa krav så att fosfor, kväve och organiskt material renas i tillräckligt hög grad. Det är du som fastighetsägare som ansvarar för att reningsanläggningen fungerar som den ska.
Du får inte börja gräva eller ändra ditt befintliga avlopp utan skriftligt beslut eller besked från Miljö- och byggnadsnämnden.
Du kan även behöva ett bygglov från byggnadsnämnden om du bygger till ditt hus eller bygger nytt. Ta kontakt med Sektor miljö och bygg för att få reda på om du behöver bygglov.
Om bygget innebär en ändring av avloppet krävs alltid en anmälan till Miljö- och byggnadsnämnden.
Bor du i område med fornlämningar, strandskydd eller naturreservat behöver du flera tillstånd.
Om du skickar in en komplett ansökan går handläggningen snabbare. Du slipper lägga tid på att komplettera din ansökan.
Regler för eget avlopp finns i Miljöbalken (1998:808) och i allmänna råd (2016:17) från Havs- och vattenmyndigheten HaV. Reglerna i miljöbalken syftar till hållbar utveckling. I de allmänna råden från HaV kan du läsa vilka rekommendationer som finns för avlopp.
Relaterad information
Platsen bestämmer vilka krav som ställs på ditt eget avlopp. Därför kan kraven se olika ut i olika kommuner och i olika delar av kommunen. Alla avloppsanläggningar och produkter på marknaden uppfyller kanske inte heller platsen behov på rening.
På och omkring Orust finns en känslig natur. Det ställer också krav på oss att vårda och skydda vår unika miljö.
Vi ställer krav på hög skyddsnivå nästan över allt. Avloppsvattnet från dig som inte har kommunalt avlopp når snabbt våra fjordar och vattenområden. Därför ska din avloppsanläggning ha godkänd reningsgrad för näringsämnen och skydda mot spridning av smitta. En bedömning görs i varje enskilt fall för vilken reningsgrad som krävs och bedöms alltid från ett större sammanhang.
När du ska välja vilken avloppsanläggning du vill ha, ska du tänka på att undersöka möjliga alternativ i följande ordning:
Du har även rätt att ansöka för en annan anläggning än de ovan. Vid prövning av din ansökan tar vi hänsyn till din fastighets förutsättningar och hur känsligt mottagande vattenområde är.
Exempel på anläggningar som är godkända i områden med hög eller normal skyddsnivå.
Ta kontakt med en sakkunnig konsult eller entreprenör för att få förslag på tekniklösningar som har möjlighet att uppfylla kraven.
Självservice
Anlägga eget avlopp - ansökan anmälan sluten tank och/eller BDT (pdf, 156.7 kB)
Anlägga eget avlopp - ansökan anmälan slamavskiljare och markbädd med fosforfälla (pdf, 152.7 kB)
Anlägga eget avlopp - ansökan anmälan slamavskiljare och markbädd eller infiltration med fosforfällning (pdf, 154.5 kB)
Anlägga eget avlopp - ansökan anmälan minireningsverk med efterpolering (pdf, 161.7 kB)
Redovisning av avloppsanläggning enligt beslut (pdf, 130.7 kB)
Anlägga eget avlopp - torrtoalett (pdf, 147.4 kB)
Anlägga eget avlopp - ansökan dispens slam/ fosforfälla (pdf, 149.1 kB)
Att göra nytt avlopp kostar mycket pengar. Nedan visas de vanligaste avgifterna för avloppstillstånd. Mer information om avgifter finns i Taxa för prövning och tillsyn enligt Miljöbalken. En avgift för handläggning tas ut oavsett om du får ansökan beviljad eller får ett beslut om att inte godkänna ansökan.
Relaterad information
Vi rekommenderar att du anlitar sakkunnig hjälp när du ska göra avlopp. Avloppet kan vara en stor investering och det är viktigt att den som gör avloppet vet hur det ska gå till.
Alla avloppsanläggningar har en begränsad livslängd. Genom att ta hand om din anläggning förlänger du livslängden och reningen blir bättre. Vi rekommenderar att du en gång om året ser över ditt avlopp.
Relaterad information