Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö huvud, foto.

Härmanö huvud

Kommun och politik
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Kommun och politik

Bild på kommunfullmäktiges sammanträde

Kommunfullmäktige sammanträder i Kulturhuset Kajutan.

En kommun är en politiskt styrd organisation där folkvalda politiker företräder dig som kommuninvånare och fattar beslut om mål, inriktning, service och kvalitet. Bland de viktigaste uppgifterna för en kommun är att det ska finnas förskola, skola, socialtjänst och äldreomsorg.

Kommunfullmäktige är den högsta beslutande instansen. Din röst i det allmänna valet avgör vilka partier som ska finnas representerade i kommunfullmäktige och hur många mandat varje parti får.

 • Ny kommundirektör


  Publicerat 2019-04-10
  Kommunstyrelsens arbetsutskott har utsett Henrik Lindh till kommundirektör.
  Ny kommundirektör
 • Vi lyssnar på barnen


  Publicerat 2019-04-04
  Så snart vi gör något som på något sätt berör barn, ska vi tänka efter vad som är bäst för det enskilda barnet. Och då är det viktigt att ta reda på vad barn själva tänker och tycker.
  Vi lyssnar på barnen
 • Årsredovisning 2018


  Publicerat 2019-04-01
  Vi har ett resultat för 2018 som visar ett överskott på 50,4 miljoner kronor. Det var tredje året i rad med positivt resultat och det högsta på 10 år. Den 11 april ska kommunfullmäktige besluta om att godkänna årsredovisningen och ansvarsfrihet för nämnderna.
  Årsredovisning 2018
 • Vill du förtidsrösta i EU-valet


  Publicerat 2019-03-20
  Den 26 maj är det Europaparlamentsval i Sverige. Du kan förtidsrösta från den 8 maj och fram till och med valdagen den 26 maj.
  Vill du förtidsrösta i EU-valet
 • Orust nominerat med två projekt till GötaPriset


  Publicerat 2019-02-07
  Orust kommun är nominerad till Europas största kvalitetsmässa med två projekt, Grön hamn och VA´Smart! GötaPriset har sedan1989 delats ut till Sveriges bästa utvecklingsprojekt i offentlig sektor. Förutom äran belönas vinnande projekt med en prischeck på 100 000 kronor.
  Orust nominerat med två projekt till GötaPriset

Kommunen finns till för dig

Vi vill att du ska vara med och påverka så att Orust blir ännu bättre. Det kan du göra genom att bland annat lämna in medborgarförslag, delta på kommunfullmäktiges möten eller rösta i kommunvalet.

Våra sammanträden med kommunstyrelsen och i vissa delar miljö- och byggnadsnämndes sammanträden är öppna för dig att besöka och lyssna.

Det politiska arbetet

Kommunen styrs av politiker som valts direkt av medborgarna. Det betyder att du som medborgare har stora möjligheter att påverka och kontrollera hur kommunen utför uppdragen.

Vi har webbsändningar från kommunfullmäktige som är vårt högsta beslutande organ. Du kan se vilka politiker som sitter i våra olika nämnder.

Du kan ta del av vad nämnderna kommer att ta upp på sina sammanträden i våra kallelser och läsa om vilka beslut politikerna har fattat i våra protokoll.

Register över förtroendevalda politiker

I registret finns alla Orust kommuns förtroendevalda politiker med kontaktuppgifter. Här kan du också se vilka politiska uppdrag de har.

Insyn

Vi är skyldig att föra dagbok över (diarieföra) de handlingar som kommunen tar emot och skickar. Varje nämnd har ett eget diarium. De flesta handlingar som kommer in till kommunen är i regel offentliga och får läsas och kopieras av alla.

Återställ
Hjälp oss bli bättre