Kommunens vapen, som finns i vår logotyp, med tre långor har sin bakgrund i ett sigill från 1664.
2007 gjorde Riksarkivets heraldiska konstnär en anpassning av kommunens detaljrika vapen till en logotyp anpassad för moderna medier.
Idag används logotypen som kännetecken för kommunens verksamhet. Den blå färgen är PMS 307 och den gula PMS 108.
Relaterad information
Orusts östra och Orusts västra härader hade år 1664 ett gemensamt sigill. Det och Tjörns härads sigill är de äldsta från Bohuslän som har ett angett årtal.
Sigillets fiskar är grunden till Orusts kommunvapen. Men eftersom varken 1664 eller 1710 års fiskar med säkerhet kunde artbestämmas blev det nya vapnets fiskar långor. Detta också för att torkning av långa gjordes på klipporna i Mollösund.
Omskriften lyder: "SIGILLVM-TERRITORY-OVRVVST-1664". En senare variant har omskriften "Oroust häraders signete-A:1710". I båda syns tre i s-formade krokar hängande fiskar.
Sigill för Orusts östra och Orusts västra härader från år 1664.
Våglinjen i vapnet föreställer havet, vilket omger Orust. Kommunnamnets första bokstav "O" symboliseras av en krans av eklöv. Den påminner också om de utbredda ekskogarna som förr fanns på Orust, och som haft stor betydelse för den 1000-åriga båtbyggeritraditionen.
Orusts kommunvapen antogs av kommunfullmäktige den 23 juni 1983 och registrerades av Kungliga Patent- och registreringsverket den 29 juni 1984. Kommunvapnet är beskrivet med följande heraldiska beskrivning, så kallad blasonering.
"I blått fält av en vågskura bildad stam av silver och därovan tre stolpvis ställda och bjälkvis ordnade långor av silver och med krok av guld i munnen inom en sluten ekbladskrans av guld."