Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Piren Gullholmen, foto.

Piren Gullholmen

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Årets företagare på Orust 2021


  Publicerat
  För andra året i rad blev årets företagare uppvaktade på hemmaplan. Plötsligt dök representanter från Företagarna, Orust kommun och Orusts sparbank upp för att uppvakta både årets företagare och årets unga företagare.
  Årets företagare på Orust 2021
 • Årets feriepraktik blir annorlunda


  Publicerat
  Även denna sommar påverkar covid-19 feriepraktiken. Det är förbjudet för en arbetsgivare att låta minderåriga utföra arbeten som kan medföra risk för kontakt med smitta som tillhör riskklass 3, där covid-19 ingår.
  Årets feriepraktik blir annorlunda
 • Årets turismföretag Orust 2020


  Publicerat
  Vi säger ett stort Grattis till Nösundsgården som är Årets Turismföretag på Orust.

  Årets turismföretag Orust 2020
 • Tillsyn av serveringsställen


  Publicerat
  Även i sommar kommer våra miljöinspektörer att besöka serveringsställen för titta på åtgärder för att minimera risken för spridning av covid-19.
  Tillsyn av serveringsställen
 • Anpassning av smittskyddsåtgärder


  Publicerat
  Regeringen och Folkhälsomyndigheten har presenterat en plan i fem steg över hur och när de restriktioner som har införts i Sverige och de råd och rekommendationer som angivits under pandemin kan anpassas och helt upphävas.
  Anpassning av smittskyddsåtgärder

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre