Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Tuvesvik, foto.

Tuvesvik

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Vill du bli leverantör till kommunen


  Publicerat 2019-10-17
  Varje år handlar offentlig sektor för cirka 600 miljarder. Har du ett företag som skulle kunna lämna anbud men tycker att det verkar krångligt och svårt med offentlig upphandling? Då ska du delta på vår informationskväll om upphandling.
  Vill du bli leverantör till kommunen
 • Tävla med din affärsidé


  Publicerat 2019-09-27
  Har du en nytänkande affärsidé som du vill satsa på? Tävla i Growfyrbodal för chansen om 20 000 kronor och stöd att utveckla idén vidare.
  Tävla med din affärsidé
 • Vi klättrar nio platser


  Publicerat 2019-09-24
  Svenskt Näringsliv har presenterat sin årliga ranking av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner och Orust kommun hamnar på plats 257. Det är nio platser bättre än förra året och den bästa rankingen sedan 2013.
  Vi klättrar nio platser
 • Feriepraktik 2019 - intervjuer med ungdomar


  Publicerat 2019-09-02
  Arbetsmarknadsenheten ordnar varje år sedan 1994 feriepraktik för skolungdomar som är folkbokförda i Orust kommun.
  Feriepraktik 2019 - intervjuer med ungdomar
 • Välbesökt frukostmöte


  Publicerat 2019-08-28
  Vi inledde Öppet Varvshelgen med ett välbesökt frukostmöte i EllösParken. Temat var mobilitet och framtidens resande.
  Välbesökt frukostmöte

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre