Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ellös, foto.

Ellös

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Årets turismföretag Orust 2020


  Publicerat 2020-06-22
  På förmiddagen idag tog vi oss ut till Käringön för att överraska Camilla, Amanda och Kent som driver fantastiska KARINGO - en unik ostronbar på Käringön.
  Årets turismföretag Orust 2020
 • Kampanjmaterial till besöksnäringen för nedladdning


  Publicerat 2020-06-18
  För att underlätta för dig som driver företag inom besöksnäringen har kampanjerna Safe to visit lanserats av branschorganisationen Visita. MSB har samlat goda exempel på hur andra gör.
  Kampanjmaterial till besöksnäringen för nedladdning
 • Årets företagare på Orust 2020


  Publicerat 2020-06-12
  Årets företagare har fått överraskande besök. Plötsligt dök representanter från Företagarna, Orust kommun och Orusts sparbank upp för att uppvakta både årets företagare och årets unga företagare.
  Årets företagare på Orust 2020
 • Feriepraktik för 29 ungdomar


  Publicerat 2020-06-01
  Alla ungdomar blev erbjudna en plats, även om det inte blev den plats de önskade i första hand. Några tackade ja, några nej och vi landade till slut på 29 ungdomar som kommer att ha feriepraktik sommaren 2020.
  Feriepraktik för 29 ungdomar
 • Håll i och håll avstånd


  Publicerat 2020-05-29
  Att hålla avstånd är att visa omtanke. Folkhälsomyndigheten och Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram nya skyltar som du kan skriva ut och hänga upp på lämplig plats i din verksamhet.
  Håll i och håll avstånd

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre