Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Ängs brygga, foto.

Ängs brygga

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Ägarskifte och personalövertagande


  Publicerat
  Välkommen till ett webbinarium den 15 april klockan 08:00-09:00 med Coompanion och Plusbyrån där du får praktiska exempel om ägarskifte och personalövertagande.
  Ägarskifte och personalövertagande
 • Starta eget företag


  Publicerat
  Nyföretagarcentrum erbjuder i samarbete med Skatteverket fyra digitala informationsträffar med olika teman för dig som ska starta företag.
  Starta eget företag
 • Föreläsning med Marcus Eldh


  Publicerat
  Den 20 april startar vårens aktiviteter i projekt Hållbar besöksnäring i Väst med en inspirerande föreläsning matad med nyttigheter och praktiska tips av och med entreprenören inom naturturism, Marcus Eldh.
  Föreläsning med Marcus Eldh
 • Hålla avstånd, covid-19


  Publicerat
  Tillsammans kan vi kan bromsa smittan. Här finns länkar till skylt- och informationsmaterial med budskap om att hålla avstånd.
  Hålla avstånd, covid-19
 • Digital anbudsskola i upphandling av konferenstjänster


  Publicerat
  Vi startar nu arbetet med att upphandla konferenstjänster för kommande års konferens- och mötesbokningar. Vill du ha möjligheten att bli leverantör till kommunen under kommande år? Då är du välkommen att lämna in ditt anbud.
  Digital anbudsskola i upphandling av konferenstjänster

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre