Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Tuvesvik, foto.

Tuvesvik

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Öppna varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Regler för berörda verksamheter under nya covid-19-lagen


  Publicerat
  Covid-19-lagen, den så kallade pandemilagen, ställer nya krav på vissa verksamheter. För att underlätta för alla att följa den nya lagen samlar Länsstyrelsens informationen till de som berörs.
  Regler för berörda verksamheter under nya covid-19-lagen
 • Utveckla ditt företag med hjälp av en coach


  Publicerat
  Nu är det dags för årets första erbjudande att kostnadsfritt arbeta ihop med en professionell affärscoach.
  Utveckla ditt företag med hjälp av en coach
 • Webbinarium för företag - sälj mer med Facebook


  Publicerat
  Föreläsningen är den 29 januari och är kostnadsfri. Det presenteras av Lysekils kommun i samverkan med Företagsarenor Väst.
  Webbinarium för företag - sälj mer med Facebook
 • Webbinarium för företag 22 januari - Storytelling


  Publicerat
  Den 22 januari klockan 08:30-10:30 bjuder Företagsarenor Väst in till ett webbinarium - Hur hittar du din story för Instagram, Facebook och Linkedin? Social Media Storyteller Anders Hallberg visar hur du kan bygga relationer med din publik genom att väcka känslor och skapa mening.
  Webbinarium för företag 22 januari - Storytelling
 • Enkät om näringslivsklimatet


  Publicerat
  Varje år genomför Svenskt Näringsliv en stor undersökning om det lokala företagsklimatet. Den 4 januari 2021 skickades enkäten ut till cirka 200 företag i kommunen.
  Enkät om näringslivsklimatet

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Öppet Varv, som är Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös under tre dagar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre