Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Härmanö huvud, foto.

Härmanö huvud

Näringsliv och arbete
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Näringsliv och arbete

Båter i vatten, foto.

Orust Sailboat Show - med Öppet Varv i slutet av augusti är nordens största flytande båtmässa.

Vi är både en stor arbetsgivare och vi arbetar med näringslivsutveckling och arbetsmarknadsfrågor. Det finns många företag på Orust och de kännetecknas av småskalighet och entreprenörskap.

 • Årets feriepraktik har startat


  Publicerat
  Den 20 juni startade den första gruppen skolungdomar sin feriepraktik. Det är 42 ungdomar som kommer att ha feriepraktik i sommar.

  Årets feriepraktik har startat
 • Årets turistföretag är utsett


  Publicerat
  Vi gratulerar Stocken Camping till utmärkelsen årets turistföretag på Orust.
  Årets turistföretag är utsett
 • PRAO – Var med och stötta framtidens medarbetare


  Publicerat
  Prao, praktisk arbetsorientering är en möjlighet för dig som företagare att på ett konkret sätt arbeta med den långsiktiga kompetensförsörjningen, samtidigt som du stärker det egna varumärket.
  PRAO – Var med och stötta framtidens medarbetare
 • Checklista för att starta vattenbruk


  Publicerat
  Vill du starta ett vattenbruk och odla fisk, kräftor, räkor, musslor, ostron eller alger? Verksamt.se har en ny digital tjänst som hjälper dig.
  Checklista för att starta vattenbruk
 • Sommarvikariat - kom och jobba med oss i sommar


  Publicerat
  Vi söker fortfarande sommarvikarier, vi söker framför allt dig som vill jobba i Svanesund eller Ellös i sommar och samtidigt göra en god gärning. Du kanske är en pigg pensionär som vill dryga ut din pension eller mellan 17 och 25 år och vill arbeta med människor.
  Sommarvikariat - kom och jobba med oss i sommar

Kommunen som arbetsgivare

Vi har runt 1 200 medarbetare. Hos oss jobbar undersköterskor, lärare, administratörer, socialsekreterare, ingenjörer, förskollärare, lokalvårdare och ett flertal andra yrkesgrupper.

Relaterad information

Näringslivet

Här finns runt 2 000 företag, merparten är ensamföretagare följt av verksamheter med en till tio anställda. Flera företag har ledande positioner inom sina respektive områden och etablerade internationellt. Näringsliv kretsar till stor del kring båtbyggeri, även om tillverkningen minskat är branschen stor med verksamheter som båttillbehör, båtvård, reparationer och båtförvaring. De största branscherna inom kommunen sett till antal registrerade företag är dock byggverksamhet och företag inom jord-, skogs- och havsbruk.

Närheten till Göteborg, Norge och E6:an är faktorer som gör Orust till en intressant plats att etablera sig på.

Båten och havet

Båtar från Orust står för kvalitet och väcker respekt i båtkretsar världen över. Orust är mest känt för tillverkning av fritidsbåtar på både stora och mycket små varv. Varannan båt som exporteras från Sverige kommer från Orust. Även företag som sysslar med tillbehör, båtvård och båtförvaring är på frammarsch. Kommunen driver även några av de populäraste hamnarna i Bohuslän. Vi har ungefär 18 000 gästhamnsnätter på en säsong. 

Havet innebär också turism. Det finns massor att uppleva på Orust och turistföretagen är nästan lika många som upplevelserna. 

Södra Bohuslän Turism AB är ett gemensamt turistbolag som marknadsför regionen Orust, Stenungsund, Kungälv och Tjörn.

Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa

Varje år i slutet av augusti är det Orust Sailboat Show - med Öppet Varv i Ellös som är Skandinaviens största båtmässa för segelbåtar. Då lockas båtälskare från hela världen hit.

Arbetsmarknadsfrågor

Vi har en arbetsmarknadsenhet som en resurs för dig som står utanför arbetslivet. Arbetsmarknadsenheten ansvarar även för feriepraktik för ungdomar.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre