För att hantera brandfarlig vara kan det krävas tillstånd för hanteringen av den brandfarliga varan.
Det är föreskriften MSBFS 2013:3, om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor som styr om tillstånd till hantering behövs eller inte.
Om du hanterar större mängd brandfarlig vara än vad tabellen nedan visar, krävs tillstånd. Tillståndet hanteras av räddningstjänsten men söks hos Sektor Miljö och bygg.
Även om din hantering inte kräver tillstånd så ska all hantering av brandfarliga vätskor och gaser följa gällande lagstiftning.
Tillstånden är tidsbegränsade och tiden beror på vilken typ av verksamhet du bedriver.
Om du hanterar en större mängd, ska alla produkter som klassas som brandfarlig vara med i tillståndet.
Det finns en sammanställning av vilka volymer som kräver tillstånd i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor.
Med publik verksamhet avses hantering i verksamhet dit allmänheten har tillträde är bald annat restauranger, skolor, varuhus, vårdinrättningar, teatrar och festivaler.
Brandfarliga vätskor är vätskor som har en flampunkt som inte överstiger 100 grader C.
I tillståndshandläggningen delas brandfarliga vätskor i två grupper.
Brandfarlig gas är gas som kan antändas vid 20 grader Celsius och atmosfärstryck (101,3 kPa / 1 atm).
Det är den juridiska personen/organisationen eller fysiska personen som hanterar den brandfarliga varan som ska vara tillståndshavare.
I och med att det är den juridiska eller fysiska person som bedriver verksamheten som ska vara tillståndshavare måste nytt tillstånd sökas om en verksamhet med tillståndspliktig hantering av brandfarlig vara tas över av annan verksamhetsutövare. Detta gäller även vid uppköp av företag med tillstånd för hantering av brandfarlig vara eller om företaget av någon annan anledning byter organisationsnummer.
När en tillståndspliktig verksamhet övergår till en ny verksamhetsutövare får den tillståndspliktiga verksamheten fortsätta att bedrivas enligt ett tidigare utfärdat tillstånd under en begränsad period, högst tre månader. Detta förutsätter dock att bytet av verksamhetsutövare i förväg anmäls till tillståndsmyndigheten som är Orust räddningstjänst samt att en ny ansökan om tillstånd lämnas in till tillståndsmyndigheten senast tre månader efter bytet av verksamhetsutövare.
Självservice
Relaterad information
Du som är tillståndshavaren har skyldighet att kontakta Räddningstjänsten om en olycka eller ett tillbud har inträffat till följd av en brand eller explosion.
Vi utför regelbunden tillsyn gällande hantering av brandfarlig vara. Tillsyn sker med regelbundet intervall om beroende på typ av hantering. Vid tillsyn kontrolleras att hanteringen bedrivs enligt gällande