Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskärs fyr, foto.

Måseskärs fyr

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Barnverksamhet på biblioteket

Orusts bibliotek har tre integrerade skol- och folkbibliotek. Folkbiblioteket samarbetar även med skolbiblioteket i Henåns skola, BVC och Öppna förskolan.

BVC-träffar på biblioteket

Om du är med i BVC:s föräldragrupper på Orust så kommer en av träffarna att vara på Henåns bibliotek. Då får du träffa barnbibliotekarien och en specialpedagog inom tal och språk. Vi pratar om läsning och kopplingen till språkutveckling. Vi visar också vårt fina utbud av böcker och andra media som kan vara intressanta för dig och din bebis. Kanske var det länge sen du var på biblioteket? I så fall kan du också skaffa dig ett nytt lånekort i samband med besöket. Glöm inte heller att hämta ditt barns första bokgåva från biblioteket.

Öppna förskolan och biblioteket

Vid flera tillfällen varje termin kommer barnbibliotekarien till Öppna förskolan för att läsa och ramsa tillsammans med föräldrar och barn. Det blir också tillfälle för de små att själva utforska böckerna. Aktiviteten riktar sig till åldrarna 0-6 månader och 0-12 månader. Varje termin hittar vi dessutom på något extra tillsammans med Orust öppna förskola. Det kan till exempel vara en tipspromenad eller en miniföreläsning om läsning för små barn.

Barnteater

Några lördagar om året är det familjeföreställningar i Kulturhuset Kajutan som är öppna för alla. Biblioteket arrangerar även barnteater för barn i förskoleåldern. Barnen går på ca två teaterföreställningar varje år tillsammans med sin förskola.

Sexårsboken

Biblioteken på Orust ger alla sexåringar en bokgåva. Den får de i samband med att förskoleklassen besöker biblioteket. Klasserna bjuds in till sitt närmaste bibliotek och får då en liten visning, sitt egna lånekort samt bokgåvan.

Aktiviteter för äldre barn

En gång i månaden är det bokklubb ”Lyssna & Pyssla” på Henåns bibliotek för barn som går i trean, fyran, femman eller sexan. Vi tipsar varandra om böcker, fikar och lyssnar på ljudbok medan vi pysslar.  

Bibliotekets novelltävling

Varje höst utlyser biblioteket en novelltävling för unga - 13-20 år - tillsammans med Lions Club Orust. Prisutdelning sker under högtidliga former på höstlovet.

För pedagoger

Biblioteken i Ellös, Varekil och Svanesund är integrerade skol- och folkbibliotek. Är du lärare på någon av dessa skolor så ta kontakt med din skolbibliotekarie för att ta reda på hur biblioteket kan hjälpa dig. Henåns skola har ett eget skolbibliotek dit skolans personal kan vända sig.

Henåns bibliotek är inget skolbibliotek, men tar gärna emot besök av klasser i mån av tid. Hör av dig till barnbibliotekarien på ditt bibliotek för att boka tid.

Återställ
Hjälp oss bli bättre