Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Mollösund och Mollön, foto.

Mollösund och Mollön

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Barnverksamhet på biblioteket

Orusts bibliotek har tre integrerade skol- och folkbibliotek. Folkbiblioteket samarbetar även med skolbiblioteket i Henåns skola, Orusts förskolor samt Orusts Familjecentral.

Öppna förskolan och biblioteket

Vid flera tillfällen varje termin kommer barnbibliotekarien till Familjecentralens öppna förskola för att läsa och ramsa tillsammans med föräldrar och barn. Det blir också tillfälle för de små att själva utforska böckerna. Aktiviteten riktar sig till åldrarna 0-6 månader och 0-12 månader. Varje termin hittar vi dessutom på något extra tillsammans med öppna förskolan. Det kan till exempel vara en tipspromenad eller en miniföreläsning om läsning för små barn.

Barnteater

Några lördagar om året är det familjeföreställningar i Kulturhuset Kajutan som är öppna för alla. Biblioteket arrangerar även barnteater för barn i förskoleåldern. Barnen går på ca två teaterföreställningar varje år tillsammans med sin förskola.

De små barnens bok

De små barnens bok är en bokgåva som delas ut till alla nyfödda barn i Västra Götaland. Boken hämtas på biblioteket eller i samband med barnbibliotekariens besök på Familjecentralens öppna förskola.

Sexårsboken

Biblioteken på Orust ger alla sexåringar en bokgåva. Den får de i samband med att förskoleklassen besöker biblioteket. Klasserna bjuds in till sitt närmaste bibliotek och får då en liten visning, sitt egna lånekort samt bokgåvan.

Aktiviteter för äldre barn

En gång i månaden är det bokklubb ”Lyssna & Pyssla” på Henåns bibliotek för barn som går i trean, fyran, femman eller sexan. Vi tipsar varandra om böcker, fikar och lyssnar på ljudbok medan vi pysslar.  

För pedagoger

Biblioteken i Ellös, Varekil och Svanesund är integrerade skol- och folkbibliotek. Är du lärare på någon av dessa skolor så ta kontakt med din skolbibliotekarie för att ta reda på hur biblioteket kan hjälpa dig. Henåns skola har ett eget skolbibliotek dit skolans personal kan vända sig.

Henåns bibliotek är inget skolbibliotek, men tar gärna emot besök av klasser i mån av tid. Hör av dig till barnbibliotekarien på ditt bibliotek för att boka tid.

Arbetar du inom förskolan? Kontakta ditt närmaste bibliotek för att få hjälp med val av litteratur eller besök av bibliotekarie i din barngrupp.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre