Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Varekilsnäs, foto.

Varekilsnäs

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Orusts stora Evert Taube-pris

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun i samarbete med Taubespelen. Priset är på 50 000 kronor och ska ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Priset delas ut en gång per år.

Lyrik i Taubes anda

Evert Taube var en mästare i att berätta en historia och numera är storytelling en viktig faktor i många delar av vårt samhälle. Det gäller att fånga publikens intresse och stimulera fantasin med en text som berättas med stil och känsla. Konsten att skriva bra texter ska därför premieras med detta pris.

Pristagare

Pristagaren ska utses av en jury bestående av medlemmar som utses av Orusts Sparbank och Orust kommun.

Pristagaren offentliggörs på våren och priset delas ut på Orust under året.

Bakgrund

Evert Taube levde långa tider på Ängön och Flatön, dels under sin ungdom, dels som vuxen. Många platser inom Orust kommun har han på sitt poetiska och detaljrika sätt beskrivit till stor glädje för både ortsbor och andra. Det är instiftarnas fasta uppfattning att många av hans finaste visor har inspirerats av människor och miljöer i vår närhet.

Priset på 50 000 kronor plus omkostnader finansieras av

  • Orust Sparbank, 25 000 kronor
  • Orust kommun, 25 000 kronor

De två första årens pristagare tog emot sina priser på Taubespelen när de hölls på Ängön. Från 2013 till 2015 delades priset ut på Orustdagen. 2016 och 2017 delades priset ut på Taubespelen. 2018 delades pristet ut i Henån under Föreningsveckan på Orust.

Arister och kör på scenen, foto

Orustdagen den 15 juni 2013

Relaterad information

Film från Orustdagen 2013

Återställ
Hjälp oss bli bättre