Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Vräland, foto.

Vräland

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Orust naturguide

Orust naturguide är en bok tänkt att locka till besök i den variationsrika, och i flera avseende helt unika natur som Orust erbjuder. Boken är en populärversion av Naturvårdsprogrammet.

I guiden finns tips på utflyktsmål och sevärdheter. Syftet med guiden är att värna om naturen på Orust och på sikt öka allmänhetens engagemang.

Orust Naturguide finns att köpa på Henån, Ellös och Svanesunds bibliotek.

Omslagsbild Naturguiden, foto på en familj på promenad uppför ett berg.

Orusts natur – en tur för alla sinnen

Vandra till stranden och låt klippans skorplavar värma fotsulan. Andas in havets sälta. Låt kroppen omfamnas av det svala havet medan ejdrar kuttrar i fjärran.

Var där när höststormen tar tag, när vågornas rytande föser undan livets alla trivialiteter, och när saltkristaller i ögonfransarna ger nya perspektiv. Var där igen när stormen lagt sig och stranden fyllts av långväga hälsningar från havets djup och från fjärran stränder.

Gå i skogen på mjuka mossmattor, andas den friska, kryddigt tallbarrsdoftande luften, och böj knä inför de första gula kantarellerna. Känn stenens upplagrade värme vid skogssjöns strand en sommarkväll. Se skräddarna dansa över vattenytan, och en vakande fisk bryta vattenspegeln. Hör taltrasten sjunga och ana vindens viskning i asplöven.

Lyssna till isens sång när skridskoskären bär till gömda vikar. Njut i hagmarkerna, där djur betat i sekler. Bländas av försommarblommornas färger och fjärilars fladdrande över ängen, medan gräsvippor kittlar mot knäna.

Stoppa munnen full av färska björnbär, pressa dem mot gommen och tanka varm, syrlig solenergi.

Denna bok vill vara en inspirationskälla, en följeslagare ut i Orusts fina natur. Packa gärna ner en kikare, en flora och en fågelbok i ryggsäcken.

Men egentligen räcker det med fem, sex öppna sinnen… och lust!

Orust Naturguide beskriver dessa områden
NrPlats
1Härmanö
2 Käringöarkipelagen
3 Lavö
4 Slätterna
5Mollön-Söskär
6Rastplatsen vid Sollid
7Köperöd
8Boxvik
9Sjöarna på Storehamn
10Huseby
11Morlanda
12Malö-Flatö
13Koljön
14Lyr
15Ängholmen-Rörholmen
16Stigfjorden, Rossö
17Svanvik
18Stigfjorden, Skåpesund
19Stala och Stala kyrka
20Rörtjärnområdet
21Rödsvatten-Torebosjön
22Valeberget
23Bårholmen
24Stubbeberget-Söbben-Nöteviken
25Kindslätts vatten
26Björvattnet
27Gunnarsbo-Vräland-Häröd
28Lundby-Vassbotten
29Trätteområdet och Brattholmen
30Kultehamn
31Halsefjorden-Halsevägen
32Mölnebyån
33Kollungeröd vatten
34Grindsbyvattnet-Runns vatten
35Allmag-Syltenäs
36Allmags kile

Bakgrund

Hösten 2006 antog kommunfullmäktige ett Naturvårdsprogram för Orust kommun. Naturvårdsprogrammet hanterar värdena i Orust natur och landskap ur ett brett perspektiv, för biologisk mångfald, för landskapsupplevelse, friluftsliv och förståelse för de historiska sammanhang som naturen speglar.

I och med detta arbete föddes idén att ta fram en populärversion av Naturvårdsprogrammet, en bok för att locka till besök i den variationsrika, och i flera avseende helt unika natur som Orust erbjuder. Länsstyrelsen beviljade kommunen statligt naturvårdsbidrag och arbetet kunde starta.

Vi hoppas naturligtvis att denna bok ska få fungera som en guide för familjevandringar och användas i skolorna och på så sätt fylla en stor funktion och ge avtryck långt fram i tiden. Givetvis hoppas vi ge även dig som redan upptäckt glädjen och tryggheten i naturen fler tips på utflyktsmål och sevärdheter.

Låt nyfikenheten, naturguiden och allemansrätten bli en bra bas för upplevelser av och i naturen och ge en ökad förståelse för den.

Relaterad information

Återställ
Hjälp oss bli bättre