Orust logotyp, vapen med en gul ekkrans och tre fiskar av arten långa som hänger på tork.
Måseskär, foto.

Måseskär

Uppleva och göra
Återställ
Visa kontaktuppgifter

Huseby vandringsled, Storehamn

Husebyleden är 3,5 kilometer och tar ungefär två timmar att promenera med paus för egen fika. Stigen är mycket brant på vissa ställen. Det är en fördel att ha stövlar på sig.

Husebyleden ligger intill väg 178 mellan Varekil och Ellös. Strax före Ellös tar du av mot Hälleviksstrand. Efter 50 meter finns en skylt Fornborg till vänster, där finns en P-plats. Husebyleden startar på andra sidan om väg 178. Du går genom gångtunneln under väg 178 och håller till höger vid den lilla blå träpilen.

Vandringsleden är en enkel skogsstig som är mycket brant på vissa ställen. Det är en fördel att ha stövlar på sig. Leden går i en cirkel och passerar tio skyltade sevärdheter som Huseby fornborg, ett fårhus i sten, torpargrunder samt den mäktiga bokskogen i snäckskalsravinen Uggletoften. Från fornborgen i Huseby har du en vidsträckt havsutsikt. Det finns informationsskyltar utplacerade och leden är markerad med blå pilar och blå band på träd och stolpar.

Vandringsleden går över gårdarna Huseby och Glimsås och har möjliggjorts tack vare markägarnas välvilja.

Morlanda hembygdsförening har ordnat parkeringsplatsen och sköter om fornborgen som du finner efter promenaden uppför den branta stigen.

Var rädd om naturen

Tänk på att marken är i privat ägo. Visa därför omtanke och hänsyn när du besöker området. Området är en del av utmarken Storehamn, som är förklarat som riksintresse för det rörliga friluftslivet. Många av växterna är fridlysta. Tag gärna med en kaffekorg på vandringen och ta med ditt skräp hem.

På kartan är de tio informationsskyltar markerade.

På kartan är de tio informationsskyltar markerade.

Bildspel, klicka på någon av bilderna för att starta bildspelet.

Återställ
Vandringsleden på Storehamn
Återställ
Flågbergs Kyrka
Återställ
Fornborgen
Återställ
Sövilan
Återställ
Vackerstorpet
Återställ
Grisslemyrarna
Återställ
Häradsdomarens ängslada
Återställ
Hagen
Återställ
Himlabacken
Återställ
Skvaltkvarnen
Återställ
Hjälp oss bli bättre