När du vill åka till soptippen åker du till en återvinningscentral. Det finns en återvinningscentral på Orust. Det är Månsemyr som ligger nära Ellös.
Månsemyrs återvinningscentral ligger vid väg 178 mellan Varekil och Ellös.
Månsemyr har ett inpasseringssystem. Du använder ditt körkort eller ett återvinningskort för att komma in. Inpasseringssystemet hjälper oss bland att få kontroll på antalet besökare och att det inte blir allt för trångt på rampen.
Använd ditt körkort eller återvinningskort enligt instruktion vid terminalen innan bommen. Följ instruktionerna i displayen så öppnas bommen. Den stängs först när fordonet passerat.
Om det uppstår något problem, tryck på larmknappen på terminalen, så kommer personalen och hjälper dig.
Du som är privatperson och som bor i en fastighet på Orust med sophämtningsabonnemang kan använda ditt svenska körkort för att lämna sorterat grovavfall vid Månsemyr återvinningscentral.
Du måste ansöka om att få ditt körkort kopplat till din fastighet och det gör du via e-tjänsten Tillgång till återvinningscentral - ansökan.
Varje privatägd fastighet med sophämtningsabonnemang har 15 fria besök per kalenderår. Det avser normal personbil med släp och som innefattar maximalt tre kubikmeter grovavfall per besök.
Behöver du kasta grovsopor fler gånger kommer det att kosta 313 kronor inklusive moms per gång från och med gång 16 och framåt.
All avfallshantering som kommunen ansvarar för är avgiftsfinansierad genom taxor. Som privatperson är du skyldig att betala ett abonnemang för hämtning av ditt hushållsavfall. Den avgiften används även till att finansiera driften av återvinningscentralen. Alla som har ett sophämtningsabonnemang är alltså med och finansierar driften oavsett om du besöker återvinningscentralen en eller 15 gånger per kalenderår.
En del tror att vi eldar med ris- och trädgårdsavfall i kommunens fjärrvärmeanläggningen och tjänar pengar på det.
Trädgårdsavfall och ris flisas och körs till extern mottagning.
Flisningen kostar pengar och ska finansieras av abonnemangs-avgifter när ris- och trädgårdsavfall kommer från privatpersoner.
Kommunens ansvar att hand om avfall sträcker sig till att ta hand om hushållsavfall.
Följande avfall kan du lämna:
Väljer du att elda upp ditt avfall eller slänger det i skogen begår du en brottslig handling. Det är sedan länge förbjudet att skräpa ner i Sverige. Förbudet riktar sig till alla - även markägare.
Den som med flit eller av oaktsamhet skräpar ner på en plats som allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpning. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år.
För inpasseringssystemet behöver du som har företag, verksamhet eller förening ett återvinningskort för att komma in på återvinningscentral.
Om du är i behov av ett eller fler kort kan du registrera dig på e-tjänsten Tillgång till återvinningscentral - ansökan. Efter registrering läggs uppgifterna in i kundregistret och ett återvinningskort tillverkas. Kortet visas vid terminalen för inpassage.
Det kostar 313 kronor inklusive moms per tillfälle och betalas i efterhand via faktura.
Kommunen ansvar, att ta hand om avfall, sträcker sig till att ta hand om hushållsavfall. Avfall från företag, verksamheter och föreningar räknas inte som hushållsavfall.
Telefon: 0304-33 49 60.
Måndag - onsdag, klockan 07:00 - 16:00
Torsdag, klockan 07:00 - 19:00
Fredag, klockan 07:00 - 16:00
Lördag, klockan 08:00 - 12:00
Söndag och helgdagar är det stängt.
För akuta ärenden, övrig tid, vänligen ring 0706-57 21 31.
Månsemyrs återvinningscentral ligger vid den röda markeringen. De gröna markeringarna visar var det finns en FTI återvinningsstation.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.
Hjälpte denna information dig?