Det enda som du får elda är trädgårdsavfall som kvistar och ris. Att elda något annat är förbjudet och straffbart. Det är alltid du som tänder elden som är ansvarig för eldningen.
Du får bara elda när att det inte är eldningsförbud och när dina grannar inte besväras av röken. Väderförhållanden och bränslets egenskaper kan hastigt förändra eldens beteende.
Det är kommunstyrelsen eller Länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud i kommunen när det är för torrt i markerna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör i samarbete med SMHI brandriskprognoser under säsongen med start första mars varje år.
Rishögarna är perfekta boplatser för igelkottar, fåglar och även katter. Kontrollera därför det innan du börjar elda. Det är kommunstyrelsen eller Länsstyrelsen som beslutar om eldningsförbud i kommunen när det är för torrt i markerna. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gör i samarbete med SMHI brandriskprognoser under säsongen med start första mars varje år. Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.
Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden.
Från den 1 april till den 30 september är eldning av löv, kvistar och annat trädgårdsavfall alltid förbjudet inom område med detaljplan.
Det bästa är att kompostera trädgårdsavfallet i stället för att elda upp det. Har du ingen kompost kan du köra trädgårdsavfallet till någon av återvinningscentralen Månsemyr.
Om du behöver elda ris, kvistar och grenar som inte går att kompostera, se till att det är torrt. Elda inte löv, gräs och liknande som orsakar mycket rök.
Tänk på att du har ett stort ansvar när du gör upp eld ute. Du eldar alltid på egen risk. Följer du våra råd minimerar du risken för ofrivillig brandspridning.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.