Bekämpning av sjögull i Grindsbyvattnet
I sjön Grindsbyvattnet bedriver kommunen tillsammans med Länsstyrelsen ett försök att bekämpa den invasiva vattenväxten sjögull.
Sjögull är en flytbladsväxt som inte förekommer naturligt i Sverige men har spridit sig från trädgårdsdammar och parker. Den utgör ett hot mot våra inhemska arter. Växten är problematisk då den lätt sprider sig mellan sjöar och försvårar ett aktivt friluftsliv genom att bilda täta mattor av sina flytande blad.
Vad vi gör
Att skugga ut bestånd av sjögull med markduk som spänns upp på flytande ramar (Tingsryd-metoden) har visat sig vara det mest effektiva sätt att att bekämpa växten. Vi hoppas kunna minska sjögullets utbredning och risken för spridning till andra sjöar med denna metod. Arbetet påbörjades sommaren 2020 vid Ålgård i den norra delen av sjön.
Resultat hittills
Arbetet i Ålgård lyckades bra och under 2021-2023 har bekämpningen av sjögullet flyttats till den centrala delen av Grindsbyvattnet (Mjösund). Det finns även mindre bestånd spridda i den norra delen av sjön (Andenäs) som också bekämpas.
I södra delen av sjön finns också stora bestånd av sjögull. För att helt bli av med växten ur sjön behövs kontinuerlig bekämpning över lång tid.
Nytt projekt från 2024-2028
2020-2023 pågick arbetet som LONA-projekt (Lokala Naturvårdssatsningen). Under 2024-2028 kommer arbetet i stället vara ett LOVA-projekt (Lokala Vattenvårdsprojekt). Vi har ett tätt samarbete med Länsstyrelsen och testar olika bekämpningsmetoder utöver Tingsryd-metoden.