Invasiva arter hör naturligt inte hemma i Sveriges ekosystem. Gemensamt för dem är att de ofta saknar naturliga fiender, är starka, konkurrenskraftiga och bra på att sprida sig. Det är viktigt att du känner igen och försöker ta bort dem.
Många av de invasiva växterna är vackra och har varit välkomna inslag i våra trädgårdar. Problemet är att när de väl har etablerat sig så är de mycket svåra att bli av med. För en del arter kan minsta rotdel som lämnas kvar ge upphov till nya plantor. Invasiva främmande arter anses utgöra ett av de största hoten mot vår biologiska mångfald. De kan också ha stora negativa effekter för jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.
Det är viktigt att du känner igen de invasiva växterna och försöker ta bort dem för att hindra vidare spridning. Tänk på att olika invasiva växter måste hanteras på olika sätt. Den senaste informationen finns att hitta på Naturvårdsverkets webbsida.
Länsstyrelsen har huvudansvaret för det praktiska arbetet med att hantera och utrota invasiva främmande arter. De ansvarar också för att utöva tillsyn att lagar och regler följs. Detta ansvar kan delegeras till kommuner.
Kommunen ansvarar för att ta bort och förhindra spridning av förbjudna arter från sin egen mark och egna fastigheter. I sin skötsel av parker och andra grönytor kan kommunen förebygga användning och spridning av invasiva arter. Kommunen ska också se till att avfallet från invasiva främmande växter hanteras så att det förstörs och i sig inte blir en spridningskälla. Månsemyrs återvinningscentral omhändertar invasiva främmande arter.
Fastighetsägare har ett ansvar för invasiva främmande arter på den egna fastigheten och måste följa förbuden för de EU-listade arterna enligt EU-förordning (2014/1143); exempelvis förbuden att odla, använda, låta växa eller sprida EU-listade arter i miljön.
Alla näringar som i sin verksamhet hanterar, använder eller handlar med invasiva främmande arter har ett ansvar att följa de förbud som gäller för de EU-listade arterna enligt EU-förordning (2014/1143); förbud att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta, tillåta reproducera sig, växa eller odla eller släppa ut dessa arter i miljön.
2016 upprättade EU en lista över invasiva främmande arter som är förbjudna att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta, släppa ut i naturen och hålla levande inom unionen. En motsvarande lista för endast Sverige förväntas vara klar till 2025.
De EU-listade arterna kan du rapportera till Artdatabanken.
Andra problematiska arter kan du rapportera på Artportalen.
Vi har sammanställt en lista över invasiva och andra problematiska växter som är aktuella i vår kommun.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.