Invasiva arter hör naturligt inte hemma i Sveriges ekosystem. Gemensamt för dem är att de ofta saknar naturliga fiender, är starka, konkurrenskraftiga och bra på att sprida sig. Det är viktigt att du känner igen och försöker ta bort dem.
Invasiva främmande arter anses utgöra ett av de största hoten mot vår biologiska mångfald. De kan också ha stora negativa effekter för jord- och skogsbruk samt människors och djurs hälsa.
Du kan bidra till att stoppa spridningen av invasiva främmande arter.
Många av de invasiva växterna är vackra och har varit välkomna inslag i våra trädgårdar. Problemet är att när de väl har etablerat sig så är de mycket svåra att bli av med. För en del arter kan minsta rotdel som lämnas kvar ge upphov till nya plantor. På olika sätt kan de sprida sig till omgivande natur.
Det är viktigt att du känner igen de invasiva växterna och försöker ta bort dem för att hindra vidare spridning
EU upprättade 2016 en lista över invasiva främmande arter som är förbjudna att importera, sälja, odla, föda upp, transportera, använda, byta, släppa ut i naturen och hålla levande. Listan har kompletterats med svensk lagstiftning. En speciell nationell svartlista
kommer.
Det är Länsstyrelsen och vi som ska ansvara för att dessa arter bekämpas.
De EU-listade arterna bör rapporteras till Artdatabanken, du behöver ingen inloggning.
Övriga arter kan du rapportera på Artportalen, du behöver inloggning.
Det finns även en app, Invasiva arter, för både Android och iPhone.
Vi har sammanställt en lista över de invasiva växter som är aktuella i vår kommun, samt länkar till hur du kan ta hand om dem.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.