Måseskärs gamla fyr från 1865 utanför Käringön visar oss vägen och håller samman vår styrning och uppföljning.
Illustration, konstnär Helen Bååk.
Syftet med den tecknade fyrbilden som en del av styrmodellen är att fyren ska förstärka budskapet och beskriva hur delarna i styrmodellen hänger ihop. I bilden illustreras visionen av fyrljuset, eftersom fyrens ljus tar sikte på långt håll så att man kan navigera efter det, liksom visionens syfte.
Den politiska plattformen gäller under mandatperioden och beskriver den politiska ledningens vilja. I plan med budget, som årligen beslutas av kommunfullmäktige i augusti, formuleras mål och uppdrag utifrån den politiska plattformen och visionen.
I budgeten kan uppdrag riktas till en eller flera nämnder och sektorer. Uppdragen utgår från plattformen och kan vara ettåriga eller fleråriga. Uppdragen planeras och följs upp genom aktiviteter.
Utgångspunkten är att de riktade uppdragen ska genomföras under planperioden om inget annat anges.
Projekt närlagad mat ska vara på plats i ett testområde 2020.
Skapa möjligheter för invånare och anhöriga att i gemenskap äta lunch på äldreboenden, start 2019.
Utöka antalet äldreboenden som kan drivas som intraprenader, ytterligare en intraprenad påbörjas under 2020, därefter fler intraprenader om möjligt under mandatperioden.
Organisationsförändring i samband med övergång till nämnder. Se över plan-, bygg-, miljö- och VA-verksamheterna till eventuellt ny struktur på organisation för att få bort stuprör och skapa större möjligheter för samarbete och effektivare processer. Utred hur en ny organisation kan se ut under 2019.
I den tecknade fyrbilden illustreras de tre målområdena av den röd-vita grundpelaren i mitten. Målområde är ett samlingsbegrepp för ett antal uppsatta övergripande mål.
Vår styrmodell utgörs av tre målområden som utgår från visionen och plattformen. Indelningen av målområde förenklar uppföljningen som i sin tur kan förses med olika färger som indikation på måluppfyllelse.
De övergripande målen som kommunfullmäktige årligen beslutar om i budgeten mäts och följs upp av indikatorer med målvärde.
Ett gott bemötande är avgörande för hur service och tjänster uppfattas.
Det ska vara lätt att få kontakt med kommunen och svar ska lämnas inom bestämd tid. Målet ska vara att på sikt kunna besvara de mest förekommande frågor direkt vid första kontakt. Både tillgänglighet per telefon, e-post, sociala medier, webbplats samt e-tjänster måste kontinuerligt utvecklas och prioriteras i alla verksamheter.
Den upplevda tryggheten är viktig för alla människor. Alla brukare, barn och elever ska känna sig trygga i våra verksamheter.
Våra verksamheter ska kännetecknas av god kvalitet. Andelen grundskoleelever i årskurs 9 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen ska öka.
Vår myndighetsutövning utförs förtroendegivande och rättssäkert.
Fler trivselhöjande åtgärder i våra tätorter ska bidra till en attraktivare och mer omtyckt kommun.
För att synliggöra och stärka vår identitet och goda värden är det en förutsättning med fungerande informations- och kommunikationskanaler med god spridning av information och nyheter. Webbplatsen är vårt fönster ut till hela världen och ska hålla god kvalitet. Vår närvaro på sociala kanaler ska utvecklas.
Kommunen ska verka för en god laddinfrastruktur. Antalet fossilfria fordon och laddhybrider i våra verksamheter ska öka. Andelen utsläpp av koldioxid i våra verksamheter ska minska. Andelen av ekologisk och närodlad/närproducerad mat i våra verksamheter ska bibehållas. Orust ska arbeta för en hållbar och miljövänlig utveckling av kommunen.
Långsiktigt ekonomisk hushållning är nödvändig för att möta framtida utmaningar. Vi arbetar för att få en verksamhet i balans som möjliggör ytterligare skattesänkningar så att vi ligger i nivå med kringliggande kommuner. Budgeten anger de övergripande förutsättningarna för en hållbar ekonomisk hushållning. Detta ska omsättas i praktiken så att verksamheterna bedrivs på ett ändamålsenligt sätt inom angivna ramar. Det ska finnas helhetssyn och en gemensam bild av hur resurserna bäst ska användas.
Kommunen har antagit ett bostadsförsörjningsprogram som vi följer för ökad tillväxt.
För såväl individen själv som för kommunen är det viktigt att sjukfrånvaron minskar.
En hög motivation och en positiv känsla när man går till jobbet och en möjlighet att påverka sitt arbete ger goda förutsättningar för att göra ett bra jobb och bidrar till en utveckling av verksamheten. Stolta medarbetare är de bästa ambassadörerna för kommunen.
De övergripande målen som kommunfullmäktige årligen beslutar om i budgeten mäts och följs upp av indikatorer och målvärde. Målen bryts ner av nämnderna och sektorn samt eventuellt kompletterande indikatorer och uppdrag beslutas av nämnderna i samband med beslut om uppdragsdokument och detaljbudget i november.
Styrdokument är en viktig del av styrningen av kommunen. Exempel på styrdokument är strategier, program, planer, policy, riktlinjer, regler, rutiner och reglemente.
Vissa beslutas på politisk nivå och andra av chefer inom förvaltningen. Politikerna har ingen möjlighet att delta i det dagliga arbetet i kommunen. Därför styr politikerna bland annat genom styrdokument.
Styrdokumenten ska samspela med visionen och de övergripande målen. I den tecknade fyrbilden illustreras styrdokumenten av de järn, kryssbalkar och vajrar som stöttar fyrtornet och håller ihop helheten.
Grunduppdragen utgör den största delen av en kommuns verksamhet, och det är i kvalitetsstyrningen som grunduppdraget följs upp och utvärderas. Det vill säga att det är kvalitetsstyrningen som visar om grunduppdraget uppfyller god kvalitet eller inte.
Kvalitetsstyrningen följs upp av nyckeltal. Kommunfullmäktige beslutar om kvalitetsnivån genom att tilldela ekonomiska resurser i budgeten. I den tecknade fyrbilden illustreras grunduppdraget av berget.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.
Hjälpte denna information dig?