Det är viktigt att olika intressegrupper får sina röster hörda. I de rådgivande organen finns representanter för olika sådana intressegrupper som träffas och samråder med kommunens politiker.
I rådet träffas företrädare för pensionärers och funktionsvarierades organisationer samt förtroendevalda från kommunstyrelsen.
Pensionärer och funktionsvarierade ges genom sina representanter möjlighet att lämna synpunkter och förslag i frågor som är viktiga för dem.
Representanterna och kommunpolitikerna får också möjlighet att utbyta annan viktig information.
Det lokala brottsförebyggande utgår från samverkansavtal med polisen, lägesbild och åtgärdsplan. Det lokala brottsförebyggande rådet kallas Trygg på Orust. Trygg på Orust har till syfte att kartlägga, analysera och initiera åtgärder på lokal nivå som leder till brottsförebyggande och trygghetsfrämjande resultat. Trygg på Orust sammansättning består av kompetenser både avseende situationell brottsprevention och social brottsprevention. Samtliga kommunens sektorer ingår samt kommunpolis, räddningstjänst och kommunalt bostadsbolag. Gruppens arbete utgår från aktuell lägesbild och åtgärdsplan
Folkhälsoarbetet bygger på avtal med delregional nämnd norra (DRNN). Avtalet avser samverkan och samfinansiering av gemensamma folkhälsoinsatser och tjänst i Orust kommun. Avtalet säger att folkhälsoarbetet ska ha en politisk styrning och bedrivas på en strategisk nivå.
Det övergripande målet med det gemensamma folkhälsoarbetet är att förbättra befolkningens hälsa och utjämna skillnader i hälsa. För att uppnå målet krävs gemensamma insatser och samverkan mellan olika nivåer, aktörer och verksamheter.
Folkhälsoarbete handlar om insatser som förbättrar folkhälsan generellt och som bidrar till att hela befolkningen ges förutsättningar för en god hälsa. Folkhälsoarbetet ska bygga på långsiktighet och utgå från befolkningens behov.
Folkhälsorådet består av förtroendevalda från kommunen och DRNN. Förtroendevalda i folkhälsorådet är beslutande gällande de medel som är knutna till samverkansavtalet. Sektorchefer från kommun, primärvård och tandvård ingår i folkhälsorådet.
Folkhälsorådets inriktningar utgår från lokal lägesbild med utgångspunkt i hälsans bestämningsfaktorer, det vill säga befolkningens livsvillkor och levnadsvanor. Folkhälsorådet delar årligen ut ett folkhälsopris.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.