Kommunens resultat blev för 2024 ett överskott på 17 miljoner kronor. Det var 14 miljoner kronor mer än budgeterat resultat på 3 miljoner kronor.
Budgetavvikelsen på 14 miljoner kronor förklaras av en stabilisering i pris- och ränteutvecklingen. De generella statsbidragen från staten blev högre än budgeterat, medan skatteintäkterna blev lägre. Pensionskostnaderna till följd av tidigare års höga inflation blev högre än budgeterat, och även räntekostnaderna blev något högre än planerat.
Intäkterna ökade med 21 miljoner kronor jämfört med 2023. Avgiftshöjningar inom vatten och avlopp samt avfallsverksamheten bidrog till ökningen. Samtliga intäkter inklusive skatteintäkter och statsbidrag ökade med 70 miljoner kronor jämfört med 2023. Det ska jämföras med kostnaderna som ökade med 108 miljoner kronor jämfört med 2023. Det var 20 miljoner mer än året före, men tre gånger så mycket än åren dessförinnan före 2023. Den extrema kostnadsökningen beror på prisökningar och pensionskostnader till följd av den höga inflationen. Tack vare god ekonomi och överskott tidigare år har vi kunnat hantera dessa kostnadsökningar genom att sänka resultatet för 2024 och ändå leverera ett positivt resultat.
Sektorernas resultat blev 17 miljoner kronor bättre än budget. Den största budgetavvikelsen hade sektor lärande på 8 miljoner kronor. Det beror bland annat på färre barn i förskolan än beräknat, lägre kostnader för taxi och svårigheter att rekrytera utbildad personal till vikariat.
Sektor omsorg redovisade ett överskott på 7 miljoner kronor, vilket beror på tillskott i form av statsbidrag och lägre kostnader för personlig assistans, externt köpt vård och placeringar. Sektor samhällsutveckling redovisade ett överskott på 1,2 miljoner kronor vilket beror på lägre personalkostnader på grund av vakanta tjänster.
Under 2024 uppgick investeringarna till 248 miljoner kronor, vilket var mer än dubbelt så mycket som snittet för investeringarna under perioden 2011-2023. För att finansiera investeringarna krävdes lån på 154 miljoner kronor. Under åren 2023-2025 genomförs flera stora satsningar såsom byggnation av två nya förskolor, skredsäkring av ån i Henån, nya ledningar för vatten och avlopp samt ombyggnad av avloppsreningsverket i Ellös, för att nämna några.
Hela årsredovisningen finns att läsa på orust.se och i kontaktcenter i kommunhuset. Årsredovisningen behandlas på fullmäktiges möte 10 april.
Precis som ett vanligt hushåll behöver kommunen också ha pengar kvar på bankkontot när alla räkningar är betalda, för exempelvis oförutsedda händelser och investeringar. Kommunen fyller på kontot genom att göra ett plus i bokslutet.
Använder vi alla pengar till löpande kostnader såsom hyror, löner och förbrukningsmaterial finns inget kvar till löpande underhåll och satsningar. Sämsta läget ett hushåll eller en kommun kan ha är att behöva låna till de löpande avgifterna, exempelvis mat, hyra och el. I kommunen är den största utgiften lönekostnader. Att låna till löner är riktigt allvarligt.
Kommunens uppgift är att ge invånarna så mycket nytta som möjligt för varje skattekrona. Att ha mycket pengar på banken är inte ett mål i sig. Där ska finnas lagom mycket, vilket ger bättre förutsättningar för att även i framtiden kunna ge god service till medborgarna.
Kommunens service och tjänster finansieras på olika sätt, främst genom avgifter, skatter eller bidrag. Både avgifter och skatter är viktiga för att hålla igång vårt samhälle. Avgifter baseras på användning, medan skatter är för alla och finansierar det som gynnar oss alla.
Kommunens resultat 2024 på 17 miljoner kronor avser den delen av verksamheten som finansieras genom skatteintäkter och statsbidrag. Avfallskollektiven samt vatten och avloppskollektivet har en separat ekonomisk redovisning med målet att avgifterna ska täcka kostnaderna. De olika kollektiven ska inte blandas ihop.
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.