Havet, båten och miljön

Mitt i Bohuslän, mellan broarna Skåpesund och Nötesund, ligger västkustens största ö Orust som också är en kommun. I vår skärgård hittar du välkända platser som Mollösund, Käringön, Gullholmen, Hermanö, Flatö och Malö.

En båt ligger vid en brygga.

Landskapet skiftar från skog och jordbruksbygd till fiskelägen och bilfria öar. Orust är historiskt präglat av båtbyggeri, jordbruk och fiske. Om sommaren mer än fördubblas befolkningen då våra skärgårdsidyller blomstrar och lever upp.

Här finns omväxlande miljöer där du kan strosa runt i traditionsrika fiskesamhällen, bada från klipphällar i glittrande hav eller i svalkande insjöar. Du kan vandra på våra vandringsleder genom historiska miljöer. Här finns även så mycket skog så du kan gå vilse en stund om du vill det.

Vinterlandskapet kan vara bedårande eller mäktigt och stormigt, men sommar med ljus och värme visar upp vår plats på jorden när den är som ljuvligast.

Under åren har filmproducenter hittat hit och lovprisar den variationsrikedom som kommunen erbjuder. Orust är en fantastisk inspelningsplats, det ser så förföriskt vackert ut på film. Det har spelats in både Svenska, tyska och franska filmer. Filmbolagen har hittat sina inspelningsplatser över hela Orust.

Här finns ett aktivt kulturliv och på sommaren exploderar det med musik- och teaterupplevelser runt om i kommunen. Du kan uppleva visor, rock eller jazz på en mysig restaurang i strandkanten.

Vill du konferera i en inspirerande miljö en timme från Göteborg, finns det ett flertal unika olika anläggningar att välja bland. Konferansen kan kombineras med till exempel en golfrunda eller en tur i chartrad båt eller en utflykt med havskajaker.

Båt och hav

Båtbyggeriet har anor från vikingatiden och här finns generationer av båtbyggare. Konsten att bygga båtar är vår stolthet. Det är en stark tradition som skapat förutsättningar att förena hantverk och goda sjöegenskaper med modern teknologi och senaste krav för fritidsbåtar.

Kommer du hit med båt är du välkommen att lägga till i någon av våra gästhamnar.

Öppet Varv

Öppet Varv i Ellös är Skandinaviens största båtmässa för segelbåtar och båtälskare från hela världen lockas hit när den hålls i slutet av augusti varje år.

Plats för fler

Många som väljer Orust gör det för boendemiljöns skull. Att bo en bit från staden med närhet till både skog och hav lockar, antingen du väljer att bo i eget hus eller i lägenhet.

Orust har rekordmånga små företag och vi har plats för fler. Idag är det industrin inom tillverkning av fritidsbåtar som har flest antal anställda. Turistnäringen är samtidigt en expansiv bransch i kommunen.

Med bil är avståndet till

  • Landvetter 60 minuter
  • Göteborg 45 minuter
  • Uddevalla 30 minuter
  • Oslo 3 timmar
  • Stenungsund 20 minuter

Historiens vingslag

Tänk om stenar kunde berätta och vad är det egentligen som göms i marken i Tegneby? För omkring 11 000 år sedan kom de första människorna hit. Berättelserna är många och historien har satt sina spår i vår natur.

Upplev våra dösar, domarringar och fornborgars magi och hemligheter eller läs berättelser om ofattbar svält och fattigdom i början av 1900-talet på kulturstigarnas skyltar.