Orustkommunikén nummer 4, 2024

Här kan du läsa Orustkommunikén nummer 4, 2024 på ett tillgängligt sätt.

En ljushårig kvinna står i en butikslokal.

Andra Chansen ger möjlighet att arbetsträna

Andra Chansen är en second hand-butik i Henån som drivs av Arbetsmarknadsenheten. Den ligger på Södra Strandvägen 7.

”Just nu har vi åtta deltagare. En del jobbar varje dag, andra bara ett par dagar i veckan efter deras förmåga. Vår uppgift är att arbetsträna människor och vi har mycket samtal. Många av våra deltagare har inte varit ute i arbetslivet på lång tid. De får arbetsträna hos Andra Chansen en period och förhoppningsvis kan de sedan gå ut i arbete. Det brukar vara ett par deltagare varje år som går vidare till arbete eller studier” berättar Britt-Inger Johansson, arbetsledare.

Andra Chansen tar emot begagnade prylar och kläder och sedan rengör, stryker och tvättar deltagarna sakerna, så att de kan säljas i butiken.
”Det är jättebra arbetsuppgifter för man kan jobba efter den förmåga man har. Vi hämtar också saker från vår container på Månsemyr dit folk skänker saker. Vi har även en fixartjänst, där vi gratis erbjuder oss att göra det som inte hemtjänsten gör”, säger hon.

Att få möjlighet att arbeta hos Andra chansen eller med Fixartjänst är en stor vinst, både för deltagarna och samhället, menar Britt-Inger.

”Här blir deltagarna en del i en gemenskap vilket är väldigt viktigt och vi hittar lösningar som håller för dom på längre sikt. Varje gång som någon lämnar oss och går vidare i arbete eller studier känns det jättebra! Det blir tomt, men det blir också en inspirationskälla för dem som är kvar.”

Vill du anlita fixartjänsten?

Ring: 0304-33 44 02
Andra Chansens nya öppettider:
Tisdag 10-15
Torsdag 10-15
Fredag 10-14.30

Vi söker omsorgsstjärnor!

Orust kommun deltar under våren 2024 tillsammans med Vård- och omsorgscollage Fyrbodal och Go Care i en kampanj för att öka intresset för sommarjobb inom kommunal vård och omsorg. Är du eller någon du känner redo att bli upptäckt? Gå in på vår kampanjsida och läs mer om ditt nästa sommarjobb: orust.se/sommarjobbomsorg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här kan du förtidsrösta i EU-valet

Den 9 juni är det val till Europaparlamentet.
Från den 22 maj har du möjlighet att förtidsrösta i någon av våra förtidsröstningslokaler.

Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i Sverige, oavsett var du är folkbokförd. Förtidsröstningen på Orust kommer att hållas i:

• Kommunhuset i Henån
• Biblioteket i Ellös
• Biblioteket i Varekil
• Ängås skola, Svanesund
• Flatö skola, Flatön
• Änggårdens idrottshall, Mollösund
• Gullholmsgården, Gullholmen
• Gamla hamnkontoret, Käringön

Om du inte kan ta dig till en röstningslokal finns det andra möjligheter för dig att avlägga din röst. Du har följande möjligheter:
• Att rösta med bud, med hjälp av någon du känner
• Att rösta med bud, med hjälp av PostNords lantbrevbärare
• Att få hem ambulerande röstmottagare

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. Bor du längs en lantbrevbärarlinje kan också din lantbrevbärare hjälpa dig med budröstning.
Om du inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan Orust kommun istället hjälpa dig att få hem ambulerande röstmottagare.
Detta gäller dig som inte kan ta dig till röstningslokal på grund av:
• sjukdom,
• ålder eller
• funktionsnedsättning.

Du kan ringa och boka in ambulerande röstmottagning via telefonnummer 0304 - 33 46 99 eller via kontaktcenter 0304 - 33 40 00.

Nominera till Folkhälsopriset!

Vem blir årets vinnare av folkhälsopriset och prissumman på 10 000 kr?
Folkhälsorådet uppmärksammar varje år en enskild person och/eller en organisation som inspirerar och påverkar människors hälsa och välbefinnande i en positiv riktning i Orust kommun. Berätta vem du vill nominera samt motivering senast den 10 maj.

Mejla din nominering och motivering till:
kommun@orust.se

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.