Logotyp

Orustkommunikén nummer 6, 2023

Här kan du läsa Orustkommunikén nummer 5 2023 på ett tillgängligt sätt.

Han fick Orusts stora Evert Taube-pris

Jason Diakité, även känd som Timbuktu, får Orusts stora Evert Taubepris 2023.

Priset delades ut på Nösundsgården den 20 juli, där pristagaren tog emot pris, blommor och prischecken på 50 000 kronor.
Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun och ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Priset delades i år ut för trettonde gången och bland tidigare pristagare hittar vi namn som Ulf Lundell, Håkan Hellström, Veronica Maggio, Niklas Strömstedt, Annika Norlin med flera.


I motiveringen står att han får priset för att:

”med brännande samhällskritiska texter inbakade i välklingande adjektiv där långa målande berättelser drivs framåt av en distinkt puls och rytm, har Jason Diakité skapat en plattform för den nya svenska lyriken.
En kemi av humor och allvar alstrar en välbalanserad helhet. Känslomässigt lokalt förankrad naturskön nostalgi ställs mot raka hårda ironiska samhällsbeskrivningar. Sanningar och drömmar mot lögner och verklighet.
Ordens valör, kulör och rytm studsar fram i en aldrig sinande ström. Rått och smekande. Vasst och sårbart. Ibland skaver och skevar rimmen medvetet för att framhäva historiens essens där ordets värdering och frihet gestaltar känslan. I nakna, skarpa, gränsupplösta textrader konstateras att livet är en utmaning men med den inre kraft som samtal och förståelse ger kan berget bestigas.
Med ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttrycksätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023.”


En motivering vars avslutning framfördes som en rap-låt.

Bra utvecklingsidéer kan belönas

Leader Bohuslän sträcker sig från Koster i norr till Göteborgs södra skärgård i söder och är ett av 40 leaderområden i Sverige. Har din förening, ditt företag eller din organisation en idé som på något sätt leder till utveckling av Bohuslän? Då kan Leader vara en möjlighet att utveckla och förverkliga den.
Läs mer om Leader Bohuslän och hur man gör en ansökan:
https://leaderbohuslan.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Äntligen dags för Öppet varv

Den 25 till 27 augusti är det dags för den traditionella båtfesten Öppet Varv! Se fantastiska båtar och upplev en härlig stämning i Ellös.

Det är den 30:e upplagan och Orust kommun har sedan 1997 haft en monter på mässan så självklart är vi med i år igen!
Hälsa på oss om du kommer till mässan. På fredag gästspelar vår energi- och klimatrådgivare i montern och svarar på frågor. På lördag finns en turistinformatör från Södra Bohuslän Turism i vår monter. Under helgen bemannar vi också med tjänstepersoner från olika verksamhetsområden.
Mässan är öppen fredag och lördag klockan 10:00-18:00. Söndag är mässan öppen klockan 10:00-16:00 och som vanligt är det gratis entré.
Läs mer på: https://www.oppetvarv.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Ställ frågor om budgetförslag 2024

På kommunfullmäktiges sammanträde den 17 augusti ska budgeten för 2024 antas. Det finns möjlighet att ställa frågor om budgetförslagen.
Den politiska majoriteten, Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna har tagit fram en budget för 2024 med plan för 2025 och 2026 som kommunstyrelsen ställde sig bakom den 28 juni. På fullmäktiges möte ställs oppositionens budgetförslag mot kommunstyrelsens förslag.
Alla budgetförslag finns att läsa på www.orust.se och i kommunhusets kontaktcenter.
Kommunfullmäktiges ordförande kommer att läsa upp din fråga under allmänhetens frågestund och frågan kommer att besvaras om du lämnar in den senast 14 augusti. Du måste inte vara på plats för att få svar på din fråga utan kan följa webbsändningen av sammanträdet hemifrån.

Mejla din fråga till: kommun@orust.se

 

Nu börjar mötesplatserna igen

Den 21 augusti drar de igång. För att skapa möjligheter för dig att träffa andra människor för samtal och gemensamma upplevelser har vi skapat dessa mötesplatser.
Här har du möjlighet att umgås med andra och köpa enklare fika till självkostnadspris.
Svanesund, Eklunden
Måndag, klockan 10:00-12:00.


Ellös, Strandgården
Måndag, klockan 14:00-16:00.


Henån, Café Tittin, Kaprifolgården
Onsdag, klockan 10.00-11:45.


Kontakt: Lena Dramsvik, projektledare
Tel: 0304-33 41 06, lena.dramsvik@orust.se

Sammanträden

Tid, plats och kallelse publiceras
på www.orust.se

Utskott för samhällsutveckling 8 aug

Utskott för omsorg 15 aug

Social myndighetsnämnd 15 aug

Kommunstyrelsens arbetsutskott 16 aug, 6 sep

Folkhälsorådet 16 aug

Kommunfullmäktige 17 aug

Miljö- och byggnadsnämnd 17 aug

Kommunstyrelsen 30 aug