Orustkommunikén nummer 8, 2023

Här kan du läsa Orustkommunikén nummer 8 2023 på ett tillgängligt sätt.

Karta över Orust.

Ny lag förändrar insamlingen

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt beslutade regeringen sommaren 2022 om en ny förordning. Kommunerna tar över ansvaret från och med 1 januari 2024 för förpackningsinsamling från producentansvarsorganisationerna FTI – Förpackningsinsamlingen och TMR- Tailor-Made Responsibility Senast år 2027 ska förpackningsavfall sedan samlas in fastighetsnära under kommunalt ansvar.

För dig som använder våra återvinningsstationer, kommer det inte att innebära några förändringar. Du kommer att kunna fortsätta lämna dina förpackningar på återvinningsstationerna precis som vanligt, men kommunen kommer att ansvara för tömning och skötsel.

För dig som använder TMR:s pickupservice kommer detta inte längre att vara möjligt efter årsskiftet eftersom denna service upphör. Vi hänvisar dig istället till våra återvinningsstationer från årsskiftet 2023/24.

På lite sikt kommer alla hushåll i kommunen att få närmare att lämna tidningar, pappers-, plast-, metall-, färgade- och ofärgade glasförpackningar. Detta för god service samtidigt som utsortering och materialåtervinning med detta förväntas öka.

Just nu pågår en upphandling för att upprätthålla det befintliga systemet med återvinningsstationer. Vi jobbar parallellt med denna på en plan för införandet av fastighetsnära insamling av förpackningsavfall, likt insamling av hushållsavfall sker idag.

Vid frågor om pick-up service läs mer på TMR:s webbplats: tmr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vi söker fler vuxna till skolorna

Orust kommun har startat ett projekt tillsammans med Orusts Sparbank som handlar om att få ut fler vuxna i våra skolor på Orust.

”Det handlar egentligen inte om mer än att finnas där och bekräfta barnen. Att se dem, vara nyfikna på dem och vara en extra resurs i vardagen” säger Susanne Hofling, som är rektor för Ängås skola F-9 i Svanesund som är först ut i projektet Vuxna i skolan.

Man väljer själv när och i vilken omfattning man har möjlighet att hjälpa till och vilken åldersgrupp man tycker sig vara bäst lämpad för. Projektet sträcker sig från förskola upp till årskurs 9, dvs åldersspannet 1-16 år.

Den första träffen skedde i Ängås skola nyligen och det dök upp 10 intresserade pensionärer.

”Det var ett väldigt trevligt möte med engagerade deltagare. Det var stor spridning på önskemål – jämnt fördelat på förskola, lågstadiet, mellanstadiet och högstadiet. Det var personer som jobbat som lärare, förskollärare och olika praktiska yrken. Alla var entusiastiska och ställde många bra frågor” berättar Susanne Hofling.

Nästa steg är att hon mejlar ut mer information och få svar på vilka som önskar vara på vilket stadium. Är du pensionär och intresserad av att delta i projektet? Kontakta då:

Susanne.hofling@orust.se

Saras trädgård blir blommande oas

Nu gör vi Saras trädgård vid infarten till Henån till en blommande oas!

Just nu arbetar vår parkavdelning med att plantera rosor och perenner i den lilla trädgården som ligger precis vid rondellen. Det blir rossorterna New Dawn, Astrid Lindgren och Hansestadt Rostock, klematis, flox, och lökväxter så att det blommar även på våren.

"Det kommer också att bli belysning med spottar och bänkar så att man kan sitta här och njuta" berättar trädgårdsingenjör Susanne Willbo.

Tidigare omgavs trädgården av ett stort staket och en hög häck som gjorde den både otillgänglig och mörk, nu har ett nytt, vackert smidesstaket satts upp och trädgården blir synlig för alla.

"Den kommer att bidra till en ljus och positiv infart till Henån" säger Susanne Willbo.

Trädgården kommer att vara helt färdigt innan Halloween.

Kostnadsfri utbildning i ABC

Du som har barn i åldern 3-6 eller 6-12 år kan gå en kostnadsfri föräldrautbildning i ABC (Alla Barn i Centrum) på Orust!

På ABC-träffarna får du möjlighet att diskutera och dela erfarenheter med andra föräldrar och du får konkreta tips för att underlätta din vardag hemma. ABC utgår från forskning om föräldraskap och barns utveckling.

Få verktyg för att utveckla din föräldraroll i familjen under fyra gruppträffar samt en återträff/boost. Vid gruppträffarna ingår diskussioner, filmer och övningar kring föräldrarollen. Varje träff är på 2,5 timmar.

Anmälan till kursen ABC hösten 2023:

Familjecentralen Orust 3-6 år. Tisdagar 17:30-20:00 Digital

Datum 24/10, 7/11, 21/11, 5/12 Kl. 17.30–20.00. Boost 30/1

Anmäl er till:

Mia.Enmark@orust.se

Marie.Burstedt@orust.se

Tel. 0304-33 45 99

Henåns skola 6-12 år. Start v 39. Torsdagar 17:30-20:00

Datum 28/9, 12/10, 26/10, 9/11 kl.17:30-20:00

Anmäl er till:

Anna.Hasselberg@utb.orust.se

Lisa.Ulvas@utb.orust.se

Tel. 0304-33 43 14

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Hjälpte denna information dig?

Saknar du någon information på denna sida?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som är felaktigt eller saknades.
Formuläret används för att förbättra webbplatsens innehåll. Ditt meddelande skickas till den som är ansvarig över sidan. Om du har en fråga, ring eller mejla Kontaktcenter.


Ange din e-postadress.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan om offentlig handling.