LOVA-projektet Vatten Värt att Värna hjälper föreningar, markägare och privatpersoner söka pengar till olika vatten- och naturvårdande åtgärder inom 8+fjordarområdet (Stenungssund, Tjörn, Orust, Uddevalla och Kungälv).
I projektet arbetar tre åtgärdssamordnare som ger stöd genom hela processen. Allt från att söka bidrag och relevanta tillstånd till att samordna kontakter med myndigheter, konsulter och entreprenörer.
Kontakten med åtgärdssamordnarna är kostnadsfri och syftet med arbetet är att minska övergödningen och risken för uttorkning i våra vattendrag, samtidigt som den biologiska mångfalden gynnas. Under åren har flera våtmarker och dammar anlagts eller restaurerats inom ramarna för projektet och hästgårdar har fått hjälp med att minska näringsläckaget från hagarna.
Projektet är en del av kommunsamarbetet 8+fjordar som verkar för en bättre havsmiljö och finansieras med stöd av LOVA (lokala vattenvårdsprojekt).
Har du en projektidé eller mark där du tror att det kan vara lämpligt att anlägga eller restaurera en vattenmiljö, kontakta kommunens kontaktcenter så slussar dem vidare till åtgärdssamordnare.
Kartan visar viktiga vattendrag i 8+fjordar-området, graderade efter känslighet mot uttorkning. Denna hjälper oss att prioritera mellan olika åtgärder. Vi försöker att prioritera åtgärder som gynnar de röda eller gula vattendragen i första hand.
Under försommaren 2022 färdigställdes våtmarken i Muserödtegen på Orust. Området var tidigare en igenväxande åker med rakt dike igenom.
Med pengar från statliga LONA och medfinansiering via Naturskyddsföreningen kunde en större damm samt mindre groddamm anläggas. En kortare sträcka av vattendraget fick också ny meandrande fåra.
Åtgärden gynnar den biologiska mångfalden och kan hjälpa till att jämna ut vattenflöden ner mot huvudvattendraget Henån på norra Orust.
Muserödtegen före våtmarken i mars 2020.
Grävningen av våtmarken påbörjades hösten 2021 men fick avbrytas på grund av mycket regn. Arbetet kunde slutföras under försommaren 2022.
Våtmark och mindre groddamm färdigt i Muserödtegen sommar 2022.
Våtmarken i Muserödtegen i september 2022.
I Hogadal på Tjörn har vi grävt en mindre damm i slutet av 2020 finansierad av Vattenmyndigheterna. Syftet är att minska läckaget av näring från hästgården ut till den känsliga havsviken Säby kile. Samtidigt skapas en viktig vattenmiljö i jordbrukslandskapet till förmån för exempelvis groddjur, fåglar och insekter.
Dammen i Hogadal på Tjörn skapar en fin vattenmiljö samtidigt som den minskar läckaget av näring från hästgården. Betesdjuren motverkar igenväxning och gynnar en hög biodiversitet.
Dammen i Hogadal från luften.
I Fjälebro på Tjörn kunde vi anlägga en större damm på blöt betesmark och även en mindre groddamm i skogsbrynet. Ett sätt att öka måångfalden i området och den stora dammen kan också fungera som näringsfälla vid höga flöden.
Dammen i Fjälebro under färdigställande hösten 2021.
Den mindre groddammen i Fjälebro på Tjörn. Tjörns kommuns åtgärdssamordnare och markägaren poserar bredvid.
I Skålldal norr om Kungälv har en damm restuarerats och förbättrats. Dammen renar vatten, bidrar med biologisk mångfald i jordbrukslandskapet och fungerar som vattenhållande element i landskapet. Åtgärden är en del av ett större LONA-projekt med namnet 19 Vattendrag som drivs inom 8+fjordar med hjälp av Vatten Värt att Värna.
Dammen i Skålldal restaurerades under sommaren 2022.
Dammens utlopp har förbättrats och natursten minskar erosionen och gör att vandrande fisk kan passera.
Problemen med spökfiskande fiskredskap har uppmärksammats allt mer under senare år. År 2015- 2016 genomfördes en pilotstudie inom 8+fjordar där vi undersökte mängden spökredskap i fjordarna. Resultatet visade på stora problem i vissa områden. I projektet Spöknätsjägarna, som var en vidareutveckling av denna pilotstudie, tog vi hjälp av en filmande undervattensdrönare för att lokalisera redskapen. Vi använde också drönare med griparmar för att kunna lyfta upp dem direkt när de hittades. Märkta redskap transporterades till Sotenäs Marina Återvinningsstation för reparation eller återvinning. Sammanlagt cirka 700 spökfiskeredskap togs upp inom ramarna för projektet.
Gamla hummertinor och andra fiskeredskap har plockats upp och tagit i land.
Text
Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.
Hjälpte denna information dig?