Starta livsmedelsverksamhet

Funderar du på att öppna eller ta över en restaurang, en kiosk eller någon annan livsmedelsverksamhet?

Den som vid mer än enstaka tillfällen ansvarar för att producera, hantera, leverera eller servera livsmedel till andra människor räknas som livsmedelsföretagare. Verksamheten kan drivas av ett företag eller en privatperson, med eller utan vinstsyfte.

Exempel på livsmedelsföretag

  • Sommaröppet café
  • B&B som hyr ut rum och tillhandahåller frukost
  • Försäljning av hemkokt sylt eller liknande
  • Företag som transporterar livsmedel
  • Försäljning av livsmedel i webbutik

Exempel som inte är livsmedelsföretag

  • Matlagning till familj och vänner
  • Fikaförsäljning vid ett tillfälle, till exempel för idrottsförening eller skolklass

När får du börja

  • Du får starta två veckor efter att anmälan om registrering kommit in till Orust kommun, sektor miljö och bygg eller så snart du fått beslutet på posten.
  • Om din anläggning ska tillverka produkter av animaliskt ursprung krävs i vissa fall att anläggningen godkänns av Livsmedelsverket. Kommunens livsmedelsinspektörer kommer i så fall att hänvisa dig vidare dit. I sådana fall får verksamheten starta först efter att den fått sitt godkännande.

Kontakt

Vi svarar på frågor om kommunens service och verksamhet. Ring eller skicka e-post till kontaktcenter.

Hjälpte denna information dig?

Saknar du någon information?
Har du synpunkter på den här sidan så tar vi tacksamt emot dem. På det sättet kan vi arbeta för att göra innehållet på sidan ännu bättre.

Beskriv vad som felaktigt eller saknades

Ange din e-postadress om du önskar svar på din synpunkt.
Det du skickar till kommunen blir allmän handling. Du kan läsa mer om det på sidan om offentlig handling.