Artikeln publicerades

Omsorg och hjälp

Kontaktperson eller stödfamilj

Är du intresserad av ett uppdrag som kontaktperson eller stödfamilj för barn, ungdomar eller vuxna med funktionsnedsättning?

Ett hjärtformat moln på himlen som är ljust blå.

Bli kontaktperson

Ett uppdrag för dig som är en trygg vuxen med hjärterum och lite tid över.

Som kontaktperson ger du socialt stöd och hjälper till att bryta isolering genom att vara medmänniska till ett barn, ungdom eller en vuxen person med psykisk ohälsa eller funktionsvariation.

Uppdraget som kontaktperson handlar främst om att bidra till att personen får en meningsfull och social aktivitet utifrån den personens behov. Ni träffas och gör något tillsammans någon eller några gånger varje månad, till exempel åker till badhuset, går på bio, fikar, promenerar, lagar mat tillsammans eller bara sitter ned och pratar med varandra. När och var ni träffas och vad ni ska hitta på bestämmer ni tillsammans.

Du väljer själv hur mycket du vill engagera dig. Det finns inget krav på någon speciell aktivitet eller antal timmar som ni ska träffas, utan det viktiga är själva samvaron. Oavsett hur mycket eller hur ofta så hjälper du en medmänniska som har behov av det.

Vem kan bli kontaktperson?

Du måste inte vara perfekt! Det viktiga är att du är en trygg vuxen som fyllt 18 år, har ett engagemang och intresse för andra människor och har lite tid över av din fritid. Det är ett plus om du har erfarenhet av människor med psykisk ohälsa och funktionsvariation, men det krävs ingen särskild utbildning.

Vi erbjuder ersättning och stöd under hela uppdraget.

Stödfamilj

Barn med funktionsnedsättning får genom en stödfamilj möjlighet att byta miljö, få andra sociala kontakter och träna sig i sociala situationer, samtidigt som föräldrarna får avlastning för att hämta ny kraft och för att orka med vardagen. Det händer även att insatsen beviljas för vuxna personer med funktionsnedsättning.

Uppdraget som stödfamilj bygger på ödmjukhet och respekt men framförallt på att ha trevligt och kul tillsammans. Familjens behov av avlastning i kombination med stödfamiljens möjligheter att ta emot barnet i sitt hem avgör omfattningen på uppdraget. Vanligtvis omfattar uppdraget var tredje eller var fjärde helg, ibland också någon extra vecka på sommaren eller under andra lov. Stödfamiljen fungerar som ett komplement till barnets familj, inte som ersättare. När ni tar hand om barnet ska ni kunna leva i stort sett som vanligt.

För att bli stödfamilj krävs ingen särskild utbildning men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och leva i en stabil social situation. De stödfamiljer vi anlitar behöver ha tid och utrymme för sitt uppdrag och leva i en trygg och stabil relation med en partner eller som ensamstående. Hos en stödfamilj är det viktigt att alla är intresserade av att ta emot barnet, eftersom det påverkar och berör hela familjen.

Vill du anmäla intresse eller veta mer?

Om du vill veta mer är du välkommen att höra av dig. Ring vår växel 0304-33 40 00 så kopplas du till rätt person.

Artikeln uppdaterades