Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Succé för Orust kommuns spökfiskeprojekt

I januari i år påbörjades arbetet med att dragga upp övergivna och spökfiskande hummertinor och fiskeredskap i vattnen runt Orust.

Två män fiskar upp gamla hummertinor.

Yrkesfiskarna Lars Lebro och Rasmus Tullock arbetar med att få upp spökfiskande redskap ur vattnet.

Med spökfiske menas förlorade fiskenät och tinor som fortsätter att fiska utan att någon tar hand om fångsten, vilket innebär att djuren får en plågsam död.

Hittills har man draggat på västra Orust från Islandsberg och Ellös ner till Mollösund. Arbetet har lett till att man fått upp 300 hummertinor, ett hundratal havskräftburar och en mängd ryssjor och garn!

Finns mycket mer att hämta

Projektet går ut på att yrkesfiskare från Orust draggar och proffsdykare plockar upp spökfiskeredskap. Liknande projekt pågår i fem kustkommuner- från Tanum till Tjörn och den kallas för Västkustmodellen.

”Fiskeredskap och hummertinor som har bra märkning lämnar vi tillbaka till ägarna och de är förstås tacksamma” säger Per-Olof Samuelsson, projektledare och fortsätter:

”Eftersom det gått så bra sökte därför Orust kommun nya pengar av Jordbruksverket i början av december. Vi sökte 1,5 miljoner kronor för ett 3-årigt projekt som vi kallar ”Spökfiskeprojekt Orust 2023-2026”. Vi hoppas få besked om vi får pengarna inom någon månad. Vi tror nämligen att det finns mycket mer spökfiskeredskap att hämta, det är så pass stora vatten kring Orust” säger Per-Olof Samuelsson.

Artikeln uppdaterades