Artikeln publicerades

Upplev och göra

Utdelning av Orusts stora Evert Taube-pris

Orusts stora Evert Taube-pris har tilldelats Annika Norlin. Prissumman är på 50 000 kronor och ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda.

Flera personer står framför ett fönster.

Kommundirektör Henrik Lindh delade ut priset tillsammans med Orusts Sparbanks vd Mikael Gustavson till Annika Norlin. Även kommunalrådet Catharina Bråkenhielm deltog i evenemanget.

En kvinna håller en stor blombukett i famnen. Bredvid henne står en leende man.

Kommunutvecklare Ronny Svensson höll i presentationen av pristagaren Annika Norlin.


Evert Taube levde långa tider på Ängön och Flatön, dels under sin ungdom, dels som vuxen. Många platser inom Orust kommun har han på sitt poetiska och detaljrika sätt beskrivit till stor glädje för både ortsbor och andra. Det är instiftarnas fasta uppfattning att många av hans finaste visor har inspirerats av människor och miljöer i vår närhet. Priset delas ut en gång per år och konsten att skriva bra texter premieras med detta pris.

Pristagare

Pristagaren utses av en jury bestående av medlemmar som utses av Orusts Sparbank och Orust kommun.

Priset på 50 000 kronor plus omkostnader finansieras av

  • Orust Sparbank, 25 000 kronor
  • Orust kommun, 25 000 kronor

Orusts stora Evert Taubepris 2022 motivering:

Med en ärlig resonans och glödande struktur släpper Annika Norlin fram essensen i sina texter. I detaljerade och raka speglingar av vardagen blandas bitterljuv nostalgi med nordisk melankoli och brutala sanningar där ett tunt dis av svart humor täcker sårbarhet och sorg.

Ett personligt sparsmakat och narrativt tilltal tar plats i de lyriskt eftertänksamma texterna där kampen mot omvärlden plötsligt kan explodera i en mångfacetterad existentiell dimension. Tankar, känslor och situationer griper tag i läsaren där små blixtrande stavelser ger substans till på ytan triviala händelser. Och frågan ställs: Är jag en av dem?

Att med ett modernt och rytmiskt bildspråk teckna dagens samhälle och dess företeelser, sett genom ett klangfullt och visionärt öga, gör Annika Norlin till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2022.

Tack från Annika Norlin:

"Förutom att jag är både glad och mallig över att få Orusts stora Evert Taube-pris så är jag dessutom väldigt glad att det finns såna här priser överlag, som lyfter blicken till historieberättande i musik. Evert Taube var ju naturligtvis en mästare på detta. Hans musik är av det slaget att jag hört den så mycket på tv och i radio att jag kunnat orden långt innan jag förstått innebörden av dem. Det är rätt mäktigt att tänka att man var sju bast och kunde ord som "månbelyst", "manton" och "bli purrad uti en skans" bara för att de skrevs så svängigt.
Nu, som vuxen, förstår jag vilket persongalleri, vilka platser och vilka mångfacetterade känslor han målade upp."

Annika Norlin även känd som Hello Saferide och Säkert!

Artikeln uppdaterades