Artikeln publicerades

Omsorg och hjälp

Välbesökt möte för ukrainare

Just nu bor ett 40-tal ukrainare i Orust kommun. En av dem är Marina, som flydde i maj förra året från Kiev, tillsammans med sin 15-åriga dotter.

På bilden syns några av alla dem som kom till kommunens informationsmöte.

”Jag jobbar hårt varje dag. Jag har just nu två städjobb och i mars ska jag få ett jobb på en restaurang, vilket jag hade även förra sommaren” berättar hon.

Innan hon och dottern kunde fly från Ukraina befann de sig på en station som utsattes för bombningar varje dag.

”Jag skulle vilja återvända till Ukraina, men inte förrän det är säkert” säger hon.

Hon är väldigt glad över att hon och dottern hamnat på Orust:

”Ja, alla är så hjälpsamma och snälla, allt är jättebra här!” säger hon.

Varje månad har Orust kommun, med integrationsutvecklare Visnja Orel i spetsen, ett informationsmöte, för ukrainarna som bor i kommunen, och tidigare i veckan var det dags för årets första möte. Det kom ett 25-tal deltagare som fick information om undervisningen i svenska som kommer att återupptas inom kort och pågå hela våren, vilket fick alla att applådera.

Det finns även språkcafé som leds av volontärer. Det äger rum på måndagar i Svanesund i Centrumhuset kl 17-20 och på torsdagar i Henån i Vuxenskolan kl 15-18. Mötesdeltagarna informerades även om att de kan söka arbete i sommar som serviceassistent eller vårdbiträde inom omsorgen.

Visnja Orel är stolt över verksamheten som Orust kommun bedriver:

”Vi har tagit hand om dem från dag ett och det har gått väldigt bra för de ukrainare som bor här på Orust. Flera har jobb och andra vill börja jobba” säger hon.

En av dem som vill börja jobba är Ira, 20 år, som kom till Orust från västra Ukraina för 5 månader sedan, tillsammans med mamma, pappa och bror.

”Jag läste litteratur på universitetet i Ukraina och undervisade barn i dans. Det skulle jag gärna vilja göra även här i Sverige” säger hon.

Hon stortrivs på Orust och det allra bästa tycker hon är havet.

”Ni har så mycket hav! I Ukraina, där jag bodde, fanns inget hav. Jag trivs i Sverige, jag gillar allt här” säger hon.

Orust kommun riktar ett varmt tack till de volontärer som hjälper oss i arbetet med vårt flyktingmottagande!

Ljushårig kvinna ler in i kameran.

Marina är en av de ukrainare som kom till kommunen förra året.

Både våra tjänstepersoner och våra volontärer gör ett fantastiskt jobb för att vårt flyktingmottagande ska bli så bra som möjligt.

Artikeln uppdaterades