Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Vår nya miljöinspektör med känsla för fjäll

Orust kommun har anställt Joel Agélii som miljöinspektör. Han kommer att jobba specifikt med avlopp och handlägga avloppsansökningar.

Man med brunt hår och skägg står vid ett fönster och ler.

”Jag kommer senast från Innovatums Science Park och Energi Kontor Väst, där jag har jobbat med biogasfrågor i fem år” berättar han.

Joel har ett stort friluftsintresse och älskar fjällvärlden med allt som den kan erbjuda.

”Jag har jobbat flera år på fjällstationer, men jag kände att jag ville inte bara jobba för mitt eget nöjes skull, utan utveckla mitt miljöintresse till ett konkret samhällsengagemang” säger han.

Han beslutade sig därför att läsa miljövetarutbildning på Göteborgs Universitet tillsammans med nationalekonomi.

”Mycket här i världen, även miljöfrågor, styrs ju av ekonomi” förklarar han valet.

Han började arbeta som miljöinspektör på Orust för bara ett par veckor sedan och att valet föll på just Orust, berodde på flera saker.

”Min fru har länge velat flytta ut på landet och vi vill gärna ha våra barn på Waldorfskola. För att det inte ska bli för långt bort från övrig släkt och vänner, så valde vi Orust” säger han.

Nu bor familjen i ett hyrt hus i Slussen, men de har spännande bostadsplaner på gång.

”I sommar ska vi bygga ett halm- och lerhus i Ström. Min fru, som har några års arkitektutbildning, har ritat det och nu under våren görs markarbete och grunden. Eftersom vi siktar på att göra mycket av det övriga arbetet själva, tror vi att vi kommer att flytta in om cirka 2,5 år.”

Hittills trivs familjen, som även består av tre barn, väldigt bra på Orust:

”Det känns jättefint! Det är en jättetrevlig kommun med en stor inflyttning. Vi kan vardagsumgås med folk, utan att det behöver bli så uppstyrt. Nu kommer vi också att kunna cykla till jobbet och det spelar stor roll för mig.”

I övrigt är det just husbygget och familjen som upptar det mesta av hans tid.

”Ja, huset behöver vara ett intresse, annars går det inte. Annars gillar jag skidåkning, tälta i fjällen och att fjällvandra. Friluftsliv överhuvudtaget, men det får stryka lite på foten just nu.”

Orust kommun önskar Joel varmt välkommen och hoppas att han ska trivas hos oss!

Artikeln uppdaterades