Artikeln publicerades

Näringsliv och arbete

Här får tyg och gardiner en ny mening

I second hand-butiken Andra Chansen vill man ge föremål en ny chans hos en ny ägare. Men hur bär kunderna egentligen hem föremålen? Jo, i en plastkasse.

Tre personer, en man och två kvinnor, håller upp varsin tygpåse i handen.

På bilden från vänster: Carina Karlsson, Erik Andersson och Nellie Hyrske.

”Det tyckte jag var helt galet! Här strävar vi efter att vara hållbara genom att ta till vara föremål som annars hade kastats, men vi ger kunderna en plastkasse att bära hem grejerna i. Varför inte sy tygpåsar till dem istället?” säger Britt-Inger Johansson, arbetsledare.

Andra Chansen drivs av kommunens Arbetsmarknadsenhet och deras avdelning Servicelaget, där personer som behöver arbetsträna ingår.

För en tid sedan drog projektet igång att sy tygpåsar åt Andra Chansens kunder.

”Vi har en del tyger och gardiner som inte går att sälja av olika anledningar, dem har vi nu istället sytt påsar av. En deltagare i Servicelaget är väldigt duktig på att sy och har hållit syskola med de andra deltagarna” berättar Britt-Inger.

En av deltagarna är Erik Andersson.

”Jag har inte sytt sedan syslöjden i skolan, men det har gått bra! Jag sydde sju påsar en eftermiddag” berättar han.

Nu har Andra chansen närmare 80 påsar i lager och de kommer att börja användas till kunderna 1 mars. De kallas för Lånepåsen.

”Påsarna är gratis och man får ta med sig dem hem och behålla dem. Men om man inte har någon användning för dem får man gärna ta med dem tillbaka hit så återanvänder vi påsen” säger Britt-Inger.

Artikeln uppdaterades