Artikeln publicerades

Upplev och göra

Kulturprogrammet för mars

Två författarbesök, konsert med Vier Brillen från Göteborg och Riksteaterns uppsättning "Sådan Far" är några av de större kulturaktiviteterna som står till bjuds under mars.

Marsutbudet: Teater med Claes Månsson och Ola Hedén, författarbesök med Marit Kapla på Världspoesidagen, trädgårdsföredrag med Pia Hedenblad och Vier Brillen-konsert. Foto övre mitten: Cato Lein

Det händer i mars

Vier Brillen - Hisingens nationalorkester är tillbaka!

Tid och plats

Tisdag 7 mars klockan 19:00-21:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Entré 150 kronor. Biljetter bokas på Nortic.se. I mån av plats säljs även biljetter i samband med konserten. Fikaförsäljning i pausen.

Om konserten

Vier Brillen – som är Hisingens nationalorkester – spelar svängiga visor med roliga texter. Underfundiga rim och undermåliga vitsar! Egna låtar i Hasse & Tages och Povel Ramels anda, ofta med lokala motiv från den vitsiga staden på Västkusten. En konsert som ofelbart leder till gott humör!

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Orusts Teaterförening, Kultur och Bibliotek

Världspoesidagen med Marit Kapla

Tid och plats

Tisdag 21 mars klockan 19:00-21:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Entré 100 kronor. Biljetter bokas via Nortic.se. I mån av plats säljs även biljetter i samband med författarbesöket.

Om författarbesöket

Kärleken har många ansikten. Förälskelsens berusning, vardagens omtanke och kanske ett liv i gemensam strävan fram till guldbröllopet och förbi. Men också sorgen i att bli lämnad, himmel och helvete i en destruktiv passion och förlusten när en älskad dör. I ʺKärlek på svenskaʺ berättar en rad människor i olika åldrar och med olika bakgrund öppenhjärtigt om kärleken i sina liv. De bor allihop i Sverige, från Ystad i söder till Karesuando i norr.

Deras unika erfarenheter och formuleringar är kärnan i en drabbande skildring av kärlekens villkor i vår tid. Marit Kapla belönades med Augustpriset för sin debutbok ”Osebolʺ, som har översatts till flera språk. ʺKärlek på svenskaʺ är ännu ett dokumentärt verk där olika röster tillsammans bildar en lyrisk helhet. Intervjuerna är gjorda av Staffan Julén till dokumentärfilmen med samma namn som boken.

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Orusts Teaterförening, Kultur och Bibliotek

Författarbesök: Plocka tång & strandväxter

Tid och plats

Torsdag 23 mars klockan 17:00-18:00

Ellös bibliotek

Fri entré.

Om författarbesöket

Tångdykerskan Linnea Sjögren kommer till Ellös bibliotek och berättar om sina favoriter i havet - hur de skördas, hanteras och tillagas. Kom och lär dig mer om det skafferi som finns lättillgängligt direkt under havsytan.

Linnea har skrivit boken "Plocka tång & strandväxter", utgiven hos Natur & Kultur 2021.

Arrangörer: Kultur och Bibliotek, Studieförbundet Vuxenskolan

Föredrag: Trädgårdsdesign

Tid och plats

Onsdag 29 mars klockan 19:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Entré 100 kronor. Biljetter bokas på Nortic.se. I mån av plats säljs även biljetter i samband med föredraget.

Om föredraget

Våren är i antågande och här får du tips och inspiration på hur man kan skapa struktur, balans och harmoni i din trädgård eller uteplats. Vi går igenom vikten av att veta trädgårdens förutsättningar såsom läge, jordmån och ljus. Sedan knyter vi ihop det med personliga önskemål, funktioner, färg, form och växter. Du får tips, inspiration och råd att använda i den egna trädgården eller uteplatsen.

Föreläsare är trädgårdsarkitekten Pia Hedenblad, som är verksam här i Bohuslän och bor i Ljungskile. Hon är också ordförande i Svenska Trädgårdsdesigners.

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Kultur och Bibliotek

Teater: Sådan Far

Tid och plats

Torsdag 30 mars klockan 19:00

Kulturhuset Kajutan, Henån

Entré 150 kronor. Biljetter bokas på Nortic.se. I mån av plats säljs även biljetter i samband med teatern.

Om teatern

Einar Persson är pensionerad postmästare, änkeman och far till 45-årige Göran Persson. Nej, inte den Göran Persson. Denna Göran Persson bor fortfarande hemma hos pappa och det trivs han med. Nu är det är lördag. Och på lördagar gör far och son samma sak vecka efter vecka. Äter lunch, dricker kaffe, spelar schack och ser på film. I den ordningen.

Men vad är det med Einar? Varför går han plötsligt omkring och ler löjligt, är otrevlig, glömmer bort viktiga saker och varför står en flaska Champagne på kylning? Einar och Göran dricker ju aldrig Champagne. Och Göran, varför flyttar han inte hemifrån, han är ju trots allt medelålders?

En salig blandning av vita lögner, förvecklingar, en inkompetent, en soffa från 1989, Pär Lagerkvist och Ravelli under VM-sommaren -94, kokas ihop till en soppa som doftar vemod, kärlek & försoning. Låter det krångligt? Det är det. Och ändå inte. Det är en stund i livet, som det är lika bra att skratta åt. Sådan far är en nyskriven komedi fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar.

I rollen som pappa Einar ser vi mästaren av komedi Claes Månsson, sedan 1985 tillhörande Dramatens ensemble och för den breda massan känd genom flertalet filmer och tv-produktioner. Sonen Göran spelas av Ola Hedén, känd från bland annat Riksteatersuccén Alla heter Allan.

Arrangörer: Studieförbundet Vuxenskolan, Orusts Teaterförening, Kultur och Bibliotek

Hela vårprogrammet

Hela vårens program från Kultur och Bibliotek finns att läsa både som PDF-fil och i Evenemangskalendern på Södra Bohuslän. I Evenemangskalendern hittar du även evenemang från andra arrangörer.

Om du behöver hjälp med att boka biljetter på nortic.se kan du vända till biblioteken så visar personalen dig hur du gör.

Läs mer:

Boka biljett - Vier Brillen 7 mars, Nortic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka biljett - Världspoesidagen med Marit Kapla 21 mars, Nortic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka biljett - Trädgårdsdesign 29 mars, Nortic Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Boka biljett - Sådan Far 30 mars Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturprogram våren 2023 Pdf, 4.3 MB, öppnas i nytt fönster.

Evenemang på Orust Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln uppdaterades