Artikeln publicerades

Utbildning och barnomsorg

Polisen varnar för drogen Kristall

Polisen i Södra Fyrbodal vill uppmärksamma er föräldrar på denna drog, 3-CMC, även kallad ”Kristall”, se bilden.

Bild på turkosa kristalliknande bitar.

Hur farlig är den?

3-klormetkatinon (3-CMC), även kallad Kristall, är en centralstimulerande drog. Målgruppen är framförallt festande ungdomar och unga vuxna. Drogen innehåller substanser som ger rus, en känsla av eufori, ökad empati och hallucinationer MEN preparaten kan även ha allvarliga biverkningar som kramper, psykoser och hjärnskador.

Drogen är inte typisk för storstäderna utan den är mer utbredd i mindre städer och samhällen.

Denna drog ser ut som en kristall, som man krossar till ett pulver för att sedan tas genom näsan eller munnen. En stor fara är att den är svårdoserad. Det är alltså inte alls säkert att den har samma ”styrka” från gång till gång.

Hur snabbt kan våra ungdomar få tag på den?

Ett klick på nätet så kommer den syntetiska drogen 3-CMC, eller någon av dess kemiska varianter, direkt hem i brevlådan. Anledningen är att i vissa länder är drogen fortfarande laglig så det finns mängder av sidor på nätet där den finns till försäljning.

På bilden ser ni hur drogen ser ut. Den kan vara både blå som på bilden, men även vit/klar.

Vi ber er alla vara uppmärksamma om ni skulle upptäcka denna drog. Anmäl då till polisen.

Artikeln uppdaterades