Artikeln publicerades

Kommun och politik

Gratis mensskydd på offentliga toaletter

Nu har Orust kommun satt upp Herbox på flera offentliga toaletter i kommunen för att kunna erbjuda flickor och kvinnor gratis mensskydd.

En rosa box sitter på en vit vägg.

Herbox är ett företag som startades för några år sedan av två entreprenörer, Linn Rosenqvist och Hanna Lauste, från Orust. Det var när de själva studerade på ett enormt campus i San Diego, USA, som de upptäckte hur problematiskt det kunde vara att det inte fanns mensskydd tillgängligt på toaletterna.

Nu har Orust kommun ett abonnemang på Herbox och boxarna finns för närvarande uppsatta på toaletten i entrén i kommunhuset i Henån, på fritidsgården i Henån och inom kort kommer det sättas upp en Herbox även på fritidsgården i Svanesund, liksom på Ängås skola. Ambitionen är att det även ska finnas på toaletten på Kulturhuset Kajutan i Henån.

Boxarna är utrustade med bindor och tamponger och har en tidsfördröjning mellan varje beställning, för att minska svinnet.

”Jag tycker det här är kanonbra!” säger fritidskonsulent Louise Lundh.

Fler boxar kan också komma att sättas upp på andra ställen i kommunen.

Artikeln uppdaterades