Artikeln publicerades

Upplev och göra

Orusts stora Evert Taube-pris har delats ut

Jason Diakité, även känd som Timbuktu, får Orusts stora Evert Taubepris 2023.

Flera personer står tillsammans och håller i en stor check.

Från vänster: Ronny Svensson, kommunutvecklare, Henrik Lindh, kommundirektör, Jason Diakité, Mikael Gustafsson, VD, Orusts Sparbank och Nisse Ericsson.

Priset delades ut på Nösundsgården under torsdagen, där pristagaren tog emot pris, blommor och prischecken på 50 000 kronor.

Orusts stora Evert Taube-pris är instiftat av Orusts Sparbank och Orust kommun och ges till lyriker som skriver i Evert Taubes anda. Priset delades i år ut för trettonde gången och bland tidigare pristagare hittar vi namn som Ulf Lundell, Håkan Hellström, Veronica Maggio, Niklas Strömstedt, Annika Norlin med flera.

I motiveringen står att han får priset för att:

”med brännande samhällskritiska texter inbakade i välklingande adjektiv där långa målande berättelser drivs framåt av en distinkt puls och rytm, har Jason Diakité skapat en plattform för den nya svenska lyriken.

En kemi av humor och allvar alstrar en välbalanserad helhet. Känslomässigt lokalt förankrad naturskön nostalgi ställs mot raka hårda ironiska samhällsbeskrivningar. Sanningar och drömmar mot lögner och verklighet.

Ordens valör, kulör och rytm studsar fram i en aldrig sinande ström. Rått och smekande. Vasst och sårbart. Ibland skaver och skevar rimmen medvetet för att framhäva historiens essens där ordets värdering och frihet gestaltar känslan. I nakna, skarpa, gränsupplösta textrader konstateras att livet är en utmaning men med den inre kraft som samtal och förståelse ger kan berget bestigas.

Med ett samtidsperspektiv, ett neopoetiskt uttrycksätt, avancerad ordjonglering och mångfasetterade berättelser fyllda av kärlek, espri och rättvisepatos gör Jason Diakité till en värdig mottagare av Orusts stora Evert Taube-pris 2023.”

En motivering vars avslutning framfördes som en rap-låt.

Läs om tidigare års pristagare

Artikeln uppdaterades