Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Storfångst för spökfiskeprojektet

I Orust kommun städar vi inte bara stränder, utan även under vatten, med vårt spökfiskeprojekt.

I kontaktcentrets entré i kommunhuset kan man läsa om projektet på en rollup.

Det har bedrivits sedan 2021 och hittills har projektet fått upp 386 hummertinor, 208 havskräftburar och 2,6 kilometer garn och nät.

Spökfiskeprojektet pågår även i Tjörns kommun och i förra veckan lyckades man dra upp hela 71 spökfiskande hummertinor i en håla 45 meter ner i havet, utanför Rönnäng.

”Det är en rekordfångst, så mycket har vi aldrig fått upp på samma gång innan!” säger projektledaren Per-Olof Samuelsson.

Av de upplockade hummertinorna sorterades de i bäst skick ut och kördes till en förvaringslokal i Henån.

Hummertinorna fotograferas och polisen efterlyser sedan ägarna, via bilderna på sin webbplats. Om ingen ägare hittas inom tre månader tillfaller hummertinorna Orust kommun, som säljer dem på Orust kommuns second hand Andra Chansen.

Spökfiskeprojektet i Orust kommun, som bedrivs med hjälp av medel från bland annat Jordbruksverket och Havs- och Vattenmyndigheten kommer fortsätta året ut, därefter är framtiden osäker.

”I havet utanför Orust har vi fått upp något färre hummertinor än förväntat, men vi har hittat orsaken. Ute på sydvästsidan av Orust är det mjuk lera och strömmar och många hummertinor som tappas, de försvinner ner i leran. Men då spökfiskar de inte heller och är inget större problem. Vi har kört med undervattenskamera och sett att så är fallet. I nordväst vid Härmanö, Gullholmen och utanför Ellös, hittar vi minst lika många hummertinor som i andra kommuner” berättar Per-Olof Samuelsson.

Vad som händer med projektet efter årsskiftet är alltså inte klart ännu.

”Men det tappas hummertinor varje år, så även om det eventuellt inte fortsätter nästa år, kan det finnas behov om några år att påbörja projektet igen här på Orust” säger han.

I vårt kontaktcenters entré i kommunhuset, kan du läsa om projektet på en rollup.

Artikeln uppdaterades