Artikeln publicerades

Bygga, bo och miljö

Ny lag förändrar insamlingen

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt, beslutade regeringen sommaren 2022 om en ny förordning.

Svart vit karta.

Karta över återvinningsstationerna på Orust.

Kommunerna tar över ansvaret från och med 1 januari 2024 för förpackningsinsamling från producentansvarsorganisationerna FTI – Förpackningsinsamlingen och TMR- Tailor-Made Responsibility. Senast år 2027 ska förpackningsavfall sedan samlas in fastighetsnära under kommunalt ansvar.

För dig som använder våra återvinningsstationer, kommer det inte att innebära några förändringar. Du kommer att kunna fortsätta lämna dina förpackningar på återvinningsstationerna precis som vanligt, men kommunen kommer att ansvara för tömning och skötsel.

För dig som använder TMR:s pickupservice kommer detta inte längre att vara möjligt efter årsskiftet eftersom denna service upphör. Vi hänvisar dig istället till våra återvinningsstationer från årsskiftet 2023/24.

På lite sikt kommer alla hushåll i kommunen att få närmare att lämna tidningar, pappers-, plast-, metall-, färgade- och ofärgade glasförpackningar. Detta för god service samtidigt som utsortering och materialåtervinning med detta förväntas öka.

Just nu pågår en upphandling för att upprätthålla det befintliga systemet med återvinningsstationer. Vi jobbar parallellt med denna uphandling, på en plan för införandet av fastighetsnära insamling av förpackningsavfall, precis som insamling av hushållsavfall sker idag.

Vid frågor om pick-up service, läs mer på TMR:s webbplats:

Tmr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här hittar du våra återvinningsstationer:

Hitta återvinningsstation, FTI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Artikeln uppdaterades